Joseph Muscat, premier van Malta, veroordeelt de moord op de Maltese blogster die hem van corruptie beschuldigde.
AFP or licensors

Europese Commissie veroordeelt aanslag op de Maltese blogster

Een vooraanstaande Maltese blogster heeft maandag de dood gevonden toen haar auto is ontploft. Zowel de Europese Commissie als de premier van Malta veroordelen de aanval.

“We zijn geschokt en veroordelen de aanval op de Maltese onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia op de sterkste mogelijke manier”, dat zei Margaritis Schinas woordvoerder van de Europese Commissie.

“Ze was een pionier in onderzoeksjournalistiek in Malta en haar mogelijkheid om debat uit te lokken is een bewijs van haar toegewijdheid om de waarheid aan het licht te brengen.”

Schinas zei verder nog: “Het recht van een journaliste om onderzoek te voeren, delicate vragen te stellen en dit te rapporteren, ligt in het hart van onze waarden en moet te allen tijde gegarandeerd blijven.”

"Niemand kan deze barbaarse daad rechtvaardigden"

Ook de premier van Malta, Joseph Muscat, heeft deze daad veroordeeld. Hij beloofde niet te zullen rusten vooraleer gerechtigheid is geschied en de verantwoordelijke is gevat.

"Iedereen weet dat mevrouw Caruana Galizia een scherpe criticus was van mij, zowel politiek als persoonlijk, maar niemand kan deze barbaarse daad op welke manier dan ook rechtvaardigden", sprak premier Muscat. De 53-jarige had net voor haar dood een kritisch stuk online geplaatst over de kabinets­chef van de premier. Muscat zei in het parlement dat hij in het buitenland veiligheidsexperts zal rekruteren om de dader(s) te vatten. "We zullen elke steen omkeren", klonk het.

Blogster en krantencolumniste

Caruana Galizia was een uitgesproken criticus van de regering, met vlijmscherpe stukken in de nasleep van de Panama Papers, waarbij twee regeringsleden betrokken waren.

Blogster en krantencolumniste Daphne Caruana Galizia kwam om toen een explosief, vermoedelijk een bom, afging in haar auto. Dat gebeurde vlak bij haar woning in Bidnija om 15 uur. De politie zei dat het lichaam in de wagen onherkenbaar verminkt is.

AFP or licensors

Meest gelezen