Fotomodel Chris Garafola: "Waarom zou mijn zus met downsyndroom niet hetzelfde kunnen?"

Chris Garafola poseerde voor internationale reclamecampagnes van sportmerken als Puma en New Balance, was met topmodel Gisele Bündchen te zien in een commercial voor modemerk Falabella, liep modedefilés in Milaan en Parijs, en werd onlangs nog door lifestylewebsite Harper’s Bazaar gebombardeerd tot een van de ‘hottest guys’ om op Instagram te volgen. Op dat account staan niet alleen foto’s en filmpjes van de 29-jarige Amerikaan, maar is ook een belangrijke plaats weggelegd voor zijn 3 jaar oudere zus, Brittany, die het downsyndroom heeft. Voor haar organiseerde Garafola zopas een heuse fotoshoot, waarvan de foto’s intussen viraal gingen.

Garafola gaf meer uitleg over zijn initiatief op nieuwswebsite Daily Mail: "Ik heb me altijd verantwoordelijk gevoeld voor mijn zus en heb die verantwoordelijkheid ook altijd serieus genomen. Ik zie mijn zus eigenlijk liever dan ik mezelf zie."

"Haar leven is niet makkelijk geweest, met diverse operaties toen ze nog een kind was. Dat woog ook op ons gezin, om bijvoorbeeld financieel rond te komen. Ons moeder moest toen meerdere jobs tegelijk moeten doen. Toch hebben die moeilijkheden ons dichter naar elkaar doen groeien."

"Toen ik mijn zus een reportage van mezelf in een tijdschrift toonde, zei ze me dat ze dat ook eens graag zou doen: "Ik wil ook eens een fotomodel zijn." Ik besefte dat ik met die opmerking niet lichtzinnig mocht omgaan. Omdat de modewereld me niet vreemd is en ik weet wie aan te spreken, wist ik dat het geen probleem voor mij mocht zijn om Brittany’s droom te realiseren."

"Verschillende fotografen waren bereid om mee te werken, maar ik wilde iemand die niet alleen voortreffelijk was, maar ook iemand die met een persoon met een beperking kon omgaan." Tijdens de fotoshoot waren niet alleen een fotograaf, maar ook 2 assistenten, een visagiste en een styliste aanwezig.

"Toen het zover was, vroeg ik haar of ze een fotomodel wilde zijn, zoals haar broer. Met tranen in de ogen, antwoordde ze 'ja' en gaf ze me een dikke knuffel. Het resultaat mag er wezen."

"Ik hoop dat ik bewezen heb dat Brittany dezelfde kansen kan grijpen als haar broer. Bovendien wil ik de wereld tonen dat echte schoonheid zit in gelukkig zijn en in positief blijven."

Meest gelezen