Francken: "Ik geloof niet in peilingen, maar liever een goede dan een slechte"

De eerste reacties na de politieke peiling van VRT NWS, De Standaard, de RTBF en La Libre beginnen binnen te stromen. "Ik geloof niet in peilingen, maar heb liever een goede dan een slechte", zegt staatssecretaris Theo Francken (N-VA). "Ik ben blij dat mijn partij het goed doet", zegt minister Hilde Crevits (CD&V). Open VLD spreekt over de beste peiling in jaren. Ook bij PVDA zijn ze tevreden. Vlaams Belang wint liever verkiezingen dan peilingen.

Theo Francken is op premier Charles Michel (MR) en Hilde Crevits na de populairste politicus van het land. "Ik ben heel blij voor Hilde", zegt hij daarover in "De ochtend". "Onderwijs is een mooie portefeuille en ze bewijst ermee dat je het ook in een zacht thema waar kunt maken." Zijn partij gaat enkele procenten achteruit in vergelijking met de verkiezingen van 2014. "Het eerste anderhalf jaar was minder, maar we zijn weer naar boven aan het gaan", zegt hij daarover. "Om Karel De Gucht te citeren: ik geloof niet in peilingen, maar heb liever een goede dan een slechte."

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Crevits zelf is blij met haar persoonlijk resultaat. "Het doet wel deugd om in peilingen goed te scoren", geeft ze toe in een reactie. "Ik ben ook blij dat mijn partij goed scoort." De christendemocraten halen net geen 20 procent. "Ons potentieel was eerder niet zo hoog. Het is nu zaak dat potentieel ook te verzilveren."

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Gwendolyn Rutten, de voorzitter van Open VLD, reageert tevreden op de peiling. "Het is de beste peiling in een aantal jaar", zegt ze in "De ochtend". "We voelen dat ook op het terrein. We werken hard om onze ideeën ook in de praktijk om te zetten. Denk maar aan de flexi-jobs, dat mensen netto meer verdienen. Zo doen we graag aan politiek."

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Bij PVDA zijn ze blij met de resultaten van de peiling. "We gaan stap voor stap. De volgende stap is de gemeenteraadsverkiezingen van 2018", zegt voorzitter Peter Mertens. "Normaal gaan we in de centrumsteden verkozenen halen en we hopen daarna als een olievlek verder uit te breiden." De partij doet het erg goed in Wallonië. "Met deze peiling vervijfvoudigen we onze fractie van twee naar tien zetels."

Minder feeststemming is er bij Vlaams Belang. De partij haalt 6,5 procent, iets beter dan bij de laatste verkiezingen. "Dit is geen leuke peiling", zegt voorzitter Tom Van Grieken in "De ochtend". "Het gaat ook in tegen alle signalen die we ontvangen. Maar liever een slechte peiling en een goed verkiezingsresultaat dan omgekeerd."

Videospeler inladen...

Meest gelezen