Videospeler inladen...

George Saunders wint Man Booker Prize 2017

George Saunders is de tweede Amerikaan op rij die de Man Bookerprijs wint, de felst begeerde bekroning in de Engelstalige literaire wereld. Zijn experimentele roman "Lincoln in de bardo", net nu vertaald in het Nederlands, gaat over een moeilijk jaar in het leven van de Amerikaanse president Lincoln. 

Het was een bijzonder moeilijk jaar voor Abraham Lincoln, 1862. De 16e president van de unie zit voor het tweede jaar opgescheept met de opstand van de Zuidelijke staten, die de slavernij wilden behouden. De semi-burgeroorlog eist duizenden mensenlevens. Maar ook thuis is het somberheid troef. Willie, het elfjarige zoontje van de president, sterft aan buiktyfus. 

Twintig jaar geleden al vernam de 58-jarige Saunders de anekdote van Abe Lincoln die op een nacht twee maal wegglipt om de crypte te bezoeken waar het zoontje begraven ligt. Vier jaar geleden begon hij te schrijven aan "Lincoln in de bardo". De president is evenwel niet het hoofdpersonage. Dat zijn de groteske geesten die als wezens tussen dood en wedergeboorte rondhangen op de begraafplaats.

Saunders kiest voor elk hoofdstuk een ander uitgangspunt. Dat kunnen militaire rapporten zijn of het getuigenis van de poetsvrouw. Het resultaat is een bevreemdende avontuurlijke roman van 350 bladzijden, verschenen bij De Geus, over ziekte en gezondheid, schijn en werkelijkheid, ambitie en berusting. 

Ook van de andere genomineerden zijn de meesten vertaald, het gaat om Mohsin Hamid met "Exit West", Fiona Mozley's "Elmet", "Een geschiedenis van wolven" van Emily Fridlund, "Herfst" door Ali Smith en tenslotte Paul Auster met "4 3 2 1".  

Meest gelezen