AFP or licensors

Iraakse leger rukt verder op tegen Koerden

In het noorden van Irak rukt het Iraakse leger verder op tegen de Koerden. Iraakse eenheden hebben nu ook de stad Sinjar heroverd op de Koerden. Gisteren veroverde het Iraakse leger in een blitzaanval de olierijke stad Kirkuk. Het ziet er naar uit dat Bagdad alle betwiste gebieden wil heroveren op de Koerden.

Iraakse eenheden hebben vanmorgen de stad Sinjar heroverd. Die ligt in het noorden van Irak en dicht bij de grens met Syrië. De stad is in 2016 veroverd door de Koerden, met hulp van de Westerse Coalitie. In de regio wonen vooral Jezidi's. Dat is een religieuze minderheid die onder meer door terreurgroep IS hard is aangepakt.

Gisteren al moesten de Koerden de olierijke stad Kirkuk prijsgeven aan het Iraakse leger. Met een blitzaanval viel de stad volledig in handen van het Iraakse leger.

Marc-Antoine Pelaez

De regering in Bagdad lijkt op weg om alle betwiste gebieden te heroveren die de voorbije jaren door de Koerden in veroverd. De Koerdische
strijders heroverden de voorbije jaren immers heel wat terrein in het noorden van Irak in de strijd tegen terreurgroep IS. Maar een deel van die
gebieden behoorden traditioneel niet tot de Koerdische Autonome Regio.  Er wonen arabieren of, zoals in Sinjar, Jezidi's.

Bagdad is woest op de Koerden omdat die een referendum hebben gehouden over onafhankelijkheid. De Iraakse regering heeft toen gewaarschuwd dat het niet zal toelaten dat de Koerden onafhankelijk worden.

Het ziet er naar uit dat Bagdad alle betwiste gebieden wil heroveren op de Koerden.  

 

Meest gelezen