Israël weigert te onderhandelen met Palestijnse eenheidsregering waar Hamas deel van uitmaakt

Israël weigert te onderhandelen met een toekomstige Palestijnse eenheidsregering als Hamas daar deel van uitmaakt. Dat heeft de regering van premier Benjamin Netanyahu meegedeeld na een bijeenkomst van het veiligheidskabinet.

De Israëlische regering zegt dat ze niet zomaar het gesprek wil aangaan met een Palestijnse regering van nationale eenheid waar Hamas deel van uitmaakt. Voor Israël is Hamas "een terreurorganisatie die oproept tot de vernietiging van Israël".

Voor Israël kan er slechts sprake zijn van onderhandelingen met de Palestijnse regering wanneer Hamas ingaat op een reeks voorwaarden. Tel Aviv eist dat Hamas Israël erkent en dat het ontwapent. Hamas moet ook afzien van geweld en de banden met Iran doorknippen. Daarnaast moet het Israëlische gevangenen vrijlaten, en de lichamen teruggeven van de Israëlische soldaten die in 2014 werden gedood bij de oorlog in de Gazastrook.

De Palestijnse organisaties Hamas en Fatah hebben eerder deze maand een einde gemaakt aan een tien jaar durende onderlinge rivaliteit.

Ze spraken onder meer af dat het bestuur van de Gazastrook opnieuw in handen komt van de Palestijnse Autoriteit. Sinds 2007 was het gebied in handen van Hamas, terwijl Fatah met de Palestijnse Autoriteit de Westelijke Jordaanoever bestuurt.

 

Meest gelezen