Meer wildebloemenweiden sinds verbod op pesticiden

Sinds 1 januari 2015 is het voor openbare besturen verboden om onkruid te bestrijden met pesticiden. Dat is één van de redenen waarom steden en gemeenten steeds meer wildebloemenweiden aanleggen.

Op openbare terreinen waar vroeger gewoon gras stond, bloeien tegenwoordig vaak verschillende wilde bloemensoorten.  Het verbod op pesticidegebruik stimuleerde de gemeenten om op een andere manier hun openbaar groen te beheren.

Voor de aanleg van die bloemenweiden worden inheemse bloemsoorten gebruikt. De zaadmengelingen bevatten zaad van voorjaarsbloeiers en soorten die later op het jaar tot bloei komen. Zo staan er het hele bloeiseizoen bloemen.

Naast het pesticideverbod zijn er voor de lokale besturen nog andere redenen om die bloemenweiden aan te leggen. Veel gemeenten geven als reden aan dat ze de biodiversiteit ermee willen bevorderen. Bloemen trekken insecten aan, die op hun beurt weer vogels aantrekken bijvoorbeeld. Ze willen met de bloemen ook in voedsel voor de bijen voorzien.

Vaak wordt gedacht dat gemeenten voor wilde bloemen kiezen omdat dat minder onderhoudswerk zou vergen. Volgens de gemeenten klopt dit niet. Over het hele jaar gezien, is het aantal werkuren om een grasveld te beheren ongeveer gelijk met dat van het onderhoud van een bloemenweide. Het verschil zit vooral in de timing. In het drukke zomerseizoen heeft de groendienst geen werk met de bloemenweiden. Het inzaaien van de bloemen en het maaien na het bloeiseizoen is natuurlijk meer werk.

In Steenokkerzeel heeft de gemeente in samenwerking met de luchthaven bloemenweiden aangelegd langs de startbaan. Op die manier wil de gemeente het zicht van het open terrein opfleuren. "Dit past ook helemaal in ons klimaatactieplan", zegt Jerry Casier, schepen van Milieu in Steenokkerzeel. "Ook langs het voetbalterrein en rondom het herdenkingsmonument voor doodgeboren kinderen hebben we bloemenweiden aangelegd."

In Sint-Niklaas zijn ze al 15 jaar bezig met het verminderen van het gebruik van pesticiden. Ze zijn daar ook al 6 jaar geleden begonnen met bloemenweiden aan te leggen. "De bloemenweiden worden elk jaar mooier", zegt werkleider van  de groendienst Michael De Gendt. "Je moet ervaring opdoen om te ontdekken welke soorten het waar goed doen."  

Op parkbegraafplaats Heimolen in Sint-Niklaas werkt de gemeente samen met een imker. De bijen vinden daar voldoende nectar door de bloemen die de gemeente heeft gezaaid. De gemeente heeft er ook een bijenhotel voor solitaire bijen aangebracht en infoborden moeten de bezoeker hierover informeren.

Meest gelezen