Reese Witherspoon en Jennifer Lawrence: "Het was walgelijk en je vergeet de vernedering nooit"

Reese Witherspoon en Jennifer Lawrence doen opnieuw een boekje open over seksueel misbruik in Hollywood.  Regisseurs en producers profiteerden niet weinig van de onervaren debuterende actrices. "Het was walgelijk, en je vergeet de vernedering nooit", zeggen de twee Oscar-winnaressen unisono.  

Reese Witherspoon en Jennifer Lawrence luchtten hun gemoed tijdens het event "Elle Women in Hollywood awards". Daar werden vrouwen gehuldigd die zich in het verleden hebben durven uitspreken over ongewenste intimiteiten en intimidatie door filmbonzen. De twee actrices beloofden plechtig dat ze alles zullen doen wat in hun mogelijkheden ligt om aan het geweld een einde te maken. De onthullingen over het wangedrag van producer Harvey Weinstein hebben de ervaringen die wij achter de rug hebben weer erg levendig naar boven gehaald, aldus de actrices.

Reese Witherspoon vertelde over een regisseur die haar aanrandde toen ze zestien was. En hoe alle agenten en producers haar de raad gaven om alles maar te vergeten en haar carrière niet in het gedrang te brengen. Ondanks haar woede noemde ze geen namen.

Vermager tien kilogram, en snel!

Jennifer Lawrence had het over een vernederende ervaring, ook in de tijd van haar debuut. Een producer eiste toen dat ze in twee weken tijd bijna tien kilogram zou afvallen, als ze een kans wilde maken op een rol. Ze moest naakt poseren en foto's van slanke meisjes bekijken, als inspiratie voor een dieet. Niemand had in die tijd oor voor haar klachten. 

Ik zat in de val, ik wilde geen klokkenluider zijn, ik wilde gewoon acteren 

Lawrence liep niet naar de pers omdat ze geen gênante artikels in kranten en tijdschriften wilde. Het duurde nog jaren, tot ze een echte sterrenstatus bereikte, voor ze "neen" durfde te zeggen. De twee actrices gaan er nu alles aan doen om paal en perk te stellen aan dit soort schandalige machogedrag. Acteurs en actrices moeten hun droom kunnen waarmaken zonder hun lichamelijke integriteit in gevaar te brengen. 

Meest gelezen