Videospeler inladen...

200.000 mensen protesteren in Barcelona tegen arrestatie van "de twee Jordi's": "Spanje heeft rode lijn overschreden"

In Barcelona zijn vanavond 200.000 mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de arrestatie van twee leiders van separatistische bewegingen. Twee dagen voor het nieuwe ultimatum van Madrid verstrijkt, blijft de onrust in Catalonië aanhouden.

Ook vanavond was er weer massaal protest in de straten van Barcelona, maar ditmaal was de stilte van de menigte opvallend. Mensen demonstreerden met fakkels, kaarsjes en spandoeken met "Independenzia" ("Onafhankelijkheid"). Ook in andere steden in Catalonië kwamen duizenden mensen op straat. 

Het protest was gericht tegen de arrestatie van de voorzitters van twee grote pro-onafhankelijkheidsbewegingen. Jordi Sànchez, voorzitter van de Catalaanse Nationale Assemblee (ANC), en Jordi Cuixart, voorzitter van Òmnium Cultural, werden gisteren opgepakt wegens "opruiing".

Ze worden ervan verdacht in de aanloop naar het omstreden referendum honderden mensen te hebben aangezet om een gebouw te blokkeren dat doorzocht werd door agenten van de Guardia Civil.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Tijdens de betoging werd een manifest voorgelezen waarin gesteld werd dat "Spanje met de arrestaties een rode lijn heeft overschreden en een zware fout heeft begaan."

De betoging van vanavond volgt op een eerdere protestactie rond de middag. In verschillende steden verlieten duizenden mensen hun werkplek om minutenlang in stilte te protesteren tegen de aanhouding van "de twee Jordi's". Ook de Catalaanse minister-president Puigdemont en Ada Colau, de linkse burgemeester van Barcelona, deden dat.   

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

In een tweet uitte Puigdemont zijn verontwaardiging over de arrestaties. "Spanje neemt leiders uit de burgersamenleving gevangen omdat ze
vreedzame betogingen hebben georganiseerd. Triest, we hebben opnieuw
politieke gevangenen", klonk het.

Ook Ada Colau, die niet bekendstaat als voorvechtster van de onafhankelijkheid, had het over "politieke gevangenen". "En die horen niet thuis in de Europese Unie", zei ze. "Dat druist in tegen de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens."

"Hier is geen sprake van politieke gevangenen", reageerde de Spaanse regering, "wel van politici die gevangen zitten". De arrestatie is een rechtmatige beslissing door een onafhankelijke rechter, klinkt het.

Dialoog lijkt ver weg

Twee dagen voor het nieuwe ultimatum van Madrid verstrijkt, blijft de regering van Catalonië voet bij stuk houden. Ze is niet van plan om donderdag een ander antwoord te geven aan de Spaanse regering dan het antwoord dat ze afgelopen maandag gaf. "Toegeven is geen scenario dat deze regering voor ogen heeft", zegt regeringswoordvoerder Jordi Turull.

Maandag gaf de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont geen duidelijk antwoord op de vraag of Catalonië nu al dan niet de onafhanke­lijkheid had uitgeroepen. In plaats daarvan vroeg hij tijd voor een dialoog.

Toegeven is geen scenario dat deze regering voor ogen heeft

Jordi Turull namens de Catalaanse regering

De Spaanse regering stelde Catalonië daarop een nieuwe deadline voor. Als de Catalaanse regering er tegen donderdagmorgen niet in slaagt om een ondubbelzinnig antwoord te formuleren, dan zal de procedure worden opgestart om artikel 155 in te roepen. Dat artikel maakt het de centrale regering mogelijk de bevoegdheden van een regio te ontnemen als die bepalingen van de grondwet schendt.  

En het onafhankelijkheidsreferendum dat op 1 oktober is gehouden in Catalonië was wel degelijk onwettelijk, heeft het Spaanse Grondwettelijk Hof vandaag verklaard. Het omstreden referendum is daarmee definitief nietig verklaard.

Meest gelezen