© VRT

"Pano" spreekt met Freddy Horion en Staf van Eyken, de twee langstzittende gevangenen in ons land

Voor een nooit eerder gezien onderzoek contacteerde het reportagemagazine "Pano" de 106 levenslang gestraften van Vlaanderen. Meer dan de helft beantwoordde een lange vragenlijst. De twee langstzittende gedetineerden van ons land, Freddy Horion en Staf Van Eyken, spraken voor het eerst over hun levenslange straf.

Staf Van Eyken zit 45 jaar in de cel. Begin jaren 70 verkrachtte en vermoordde hij drie vrouwen in Muizen bij Mechelen. Omdat hij zijn slachtoffers in de borsten beet, wordt hij de vampier van Muizen genoemd. Van Eyken kijkt vol spijt terug op zijn gruwelijke feiten: "Ik kan het niet anders zeggen: walgelijk. Afschuwelijk."

De tweede langstzittende gedetineerde is Freddy Horion. In 1979 vermoordde hij vijf mensen in Sint-Amandsberg. Zijn motief? Wraak op de maatschappij. Net als Van Eyken kreeg hij de doodstraf, omgezet in levenslang. Horion zit al 38 jaar in de cel. Hij doet er alles aan om nog vrij te komen. "Steek een insect in een doosje en dat probeert vrij te komen."

Wat hij zou doen als ze hem zeggen dat hij nooit meer mag vrijkomen? “Dan hoop ik maar één ding: dat ik zo rap mogelijk een terminale kanker krijg. Of zelfmoord. Dat is dan de enige oplossing. Gewoon uw dood afwachten in dit systeem, dat wenst ge uw grootste vijand niet toe.”

Video player inladen...

"Hoe lang duurt levenslang?" Pano, vanavond om 21.30 uur op Eén of VRT NU.

Meest gelezen