Videospeler inladen...

Pascal Smet dient klacht in bij politie na bedreigingen

Zowat vijftien bedreigingen heeft Brussels minister voor mobiliteit Pascal Smet al ontvangen. Dat schrijft de website Bruzz en het nieuws is ons bevestigd. Het kabinet Smet zegt dat de minister wel wat kritiek op zijn beleid gewoon is maar dat de toon duidelijk is verhard en dat er nu ook gesproken wordt van "fysieke eliminatie".

De bedreigingen zijn altijd in het Frans en klinken bv als "Il faut éliminer ce type physiquement" ("Die man moet fysiek worden geëlimineerd"), "Make it look like an accident" ("Laat het op een ongeluk lijken") of nog "Y-a-t-il un sniper?" ("Is er een scherpschutter?") De reacties worden geuit via mail of sociale media en verwijzen meestal naar nieuws over de  sluiting van tunnels of de aanleg van fietspaden.  

"Ik heb vroeger, toen ik bevoegd was voor migratie, ook wel bedreigingen gekregen", zegt Pascal Smet. "En toen ik het nieuwe taxiplan invoerde, waren er ook chauffeurs die zeiden dat ik beter kon oppassen want dat een ongeluk tussen een fiets en een auto snel gebeurd was. Maar dit gaat verder. Dit zijn mensen die schaamteloos doodsbedreigingen uiten en dat allemaal omdat we niet langer overal voorrang geven aan de auto."

Duidelijke escalatie

Pascal Smet zegt ook dat de toon in het debat duidelijk verhard is sinds de tijdelijke sluiting van het Hermann-Debroux-viaduct. "Mensen zien nu dat het ons menens is met onze keuze voor een ander mobiliteitsbeleid, dat we bijvoorbeeld viaducten afbreken. En dat kunnen ze niet aanvaarden."

De bedreigingen komen uit de hoek van de pro-auto-lobby en soms ook uit een bepaalde conservatieve en/of katholieke hoek. Bepaalde bedreigingen hebben een homofoob karakter en die reacties heeft Smet doorgespeeld aan Unia, het centrum tegen discriminatie.

Meest gelezen