Politie onderschept 1.200 haatboodschappen en jihadistische propaganda

De federale politie heeft het voorbije jaar bijna 1.190 haatboodschappen en jihadistische propagandaberichten onderschept. Dat schrijft De Morgen. In zo'n 70 procent van de gevallen werden de berichten ook effectief verwijderd.  

De Internet Referral Unit (IRU) van de federale politie spoort op het internet terroristische propagandaboodschappen en berichten die aanzetten tot haat op. Het voorbije jaar ging het in totaal om 1.190 berichten, waaronder 943 jihadistische propaganda en 247 haatboodschappen, zoals racisme.

Vervolgens vraagt de IRU aan de socialenetwerksites of sitebeheerders om die boodschappen te verwijderen. In 69 procent van de gevallen doen de sites dat ook. Er is hier echter wel een verschil merkbaar tussen de jihadistische propaganda en de haatboodschappen. Bij die eerste categorie gaat het om 77 procent van de berichten die verwijderd worden, bij haatboodschappen om 40 procent. Volgens Guy Theyskens, woordvoerder van de federale politie, heeft dat te maken met de vrijheid van meningsuiting. "Bij haatboodschappen doen de platformen vaak beroep op de vrije meningsuiting, waardoor die minder vaak offline gehaald worden." 

Ook Europol spoort jihadpropaganda op

De Europese politieorganisatie Europol spoort eveneens jidadistische propagandaberichten op, maar geen haatboodschappen. Hun werking kende nog meer succes. 84,9% van de boodschappen die Europol behandelde, werd verwijderd. 

Meest gelezen