Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Pools filmhuis maakt documentaire over jonge Polanski

Roman Polanski is in Polen om er mee te werken aan een film over zijn jonge jaren, tijdens en net na de tweede wereldoorlog. Vorig jaar was de filmregisseur en oscarwinnaar ook in zijn geboorteland. Dat is op zich niet ongewoon. Polanski is 84. Hij verblijft nu meestal in Frankrijk en Zwitserland omdat hij de Verenigde Staten niet meer binnen mag na een zaak van misbruik van een 13-jarig meisje, vier decennia geleden. 

Het Poolse filmproductiehuis KRK is met Polanski in Krakow. Ze brengen daar een bezoek aan de wijk waar tot 1945 het Pools ghetto zich bevond. Daar zat Polanski in een gevangenis van de nazi's. Zijn moeder kwam om in Auschwitz. Samen met zijn vader kon de jonge Roman het ghetto ontvluchten. 

Polanski gaat ook naar Wysoka, waar hij verbleef na zijn vlucht uit het ghetto. Hij was in het gezelschap van een vriend uit die tijd, Ryszard Horowitz, die later fotrograaf werd in New York. Wanneer de Polanski-docu uitkomt, is nog onbekend. 

Polanski is een van de grote regisseurs van de tweede helft van de twintigste eeuw. In 2002 won hij een oscar voor "The Pianist", over zijn oorlogservaringen. Eerder haalde hij twee oscar-nominaties, voor "Chinatown" in 1974 en "Tess" in 1979. 

Meest gelezen