Belgische melk wordt steeds schoner: CO2-uitstoot bij productie met een kwart gedaald

In 15 jaar tijd is de CO2-uitstoot tijdens de productie van rauwe melk met een kwart gedaald.  Dat blijkt uit een onderzoek van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) bij 8.020 melkveebedrijven.

We moeten steeds duurzamer produceren. En dat geldt ook voor de zuivelindustrie. Om de CO2-uitstoot te beperken stelde de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) in het verleden 35 duurzame maatregelen voor. Afgelopen jaar werden voor het eerst 8.020 Belgische melkveebedrijven gecontroleerd om na te gaan hoe schoon de productie van rauwe melk verloopt. Wat blijkt? Op 15 jaar tijd is de uitstoot van broeikasgassen met een kwart gedaald.

Die goede resultaten kon de zuivelsector bereiken via tal van maatregelen. Zo produceert vandaag 1 op 4 Belgische melkveehouders zelf duurzame energie, bijvoorbeeld via zonnepanelen of zelfs mest. Maar ook de melkophaling is een pak milieuvriendelijker geworden. Door zuinig te rijden en de inzet van milieuvriendelijke motoren werd er afgelopen jaar 9% minder brandstof verbruikt.

Ook de volgende jaren wil BCZ verder inzetten op een schonere productie van melk. Zo zijn er onder meer proefprojecten voor het hergebruik van restwarmte en het opzuiveren van afvalwater tot proceswater.

Meest gelezen