Videospeler inladen...

Rode gloed over Engeland: idyllisch, "maar niet zo gezond"

Engeland was gisteravond in de ban, niet alleen van Ophelia, maar ook van een vreemdsoortige oranje-rood-gele lucht die alles en iedereen op aarde een kunstzinnige, maar bij momenten ook wat akelige gloed gaf. Sociale media werden ermee overspoeld. Wat was er aan de hand?

De Met Office, de Britse weerkundige dienst, kwam al snel met een verklaring. Die vreemde gloed had -hoe kan het ook anders- te maken met de doortocht van de tropische storm Ophelia, die vanuit de Azoren over de westkust van Ierland verder noordwaarts richting Schotland trok, vertelde woordvoerder Grahame Madge aan The Independent.

De vreemde kleur is het gevolg van stof- en andere deeltjes die "door een krachtig weersysteem, verbonden aan Ophelia" opgezogen worden. "Het trekt lucht aan vanuit het Afrikaanse continent, met stof en zand van de Sahara, en pikt ook rookdeeltjes op van de bosbranden in Spanje en Portugal woeden. Die deeltjes maken dat het zonlicht gebroken wordt."

Jay Shaw Baker/NurPhoto
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Zand uit de Sahara, rook uit Spanje en Portugal

Hoe gaat dat precies in zijn werk? De zon straalt wit licht uit, bestaande uit alle kleuren van de regenboog. Als dat licht op luchtdeeltjes in de atmosfeer valt, wordt het licht "gebroken" en verstrooid. Het blauwe licht verstrooit het makkelijkst, daarom zien we de lucht ook "hemelsblauw". "De stof-, zand- en rookdeeltjes maken dat het zonlicht op een andere manier verstrooid wordt en er meer rood licht door komt. De zon ziet er daardoor rood uit, en je krijgt zo'n geel-oranje gloed in de lucht", aldus Madge.

Veel mensen in Engeland vergaapten zich aan het fenomeen, maar voor mensen met problemen aan de luchtwegen zou het niet zo gezond zijn. Het is misschien mooi om te zien, maar misschien niet zo gezond. Asthma UK, een Britse vrijwilligersorganisatie, waarschuwde dat mensen die lijden aan astma het best binnen konden blijven, om alle risico's te vermijden.   

De komende dagen zou de lucht boven Engeland er wel eens opnieuw zo kunnen gaan uitzien. Volgens de Met Office komt het Sahara-fenomeen een of twee keer per jaar voor in het Verenigd Koninkrijk.  

Jay Shaw Baker/NurPhoto
2017 Getty Images
Jay Shaw Baker/NurPhoto

Meest gelezen