Vandeput: "We dragen nu niet bij aan welke strijd ook, noch bij Koerden, noch bij Irakezen"

Ook na de herovering van Raqqa, het IS-bolwerk in Syrië, zullen er in Irak nog Belgische militairen aanwezig blijven. Dat zegt minister van Defensie Steven Vandeput. Hij wijst er wel op dat ze op dit moment op non-actief staan, nu de spanningen tussen de Iraakse regering en de Koerden hoog oplopen. "We dragen niet bij aan welke strijd dan ook, noch bij de Koerden, noch bij de Iraakse troepen."

Ook ons land maakte deel uit van de internationale coalitie die IS heeft verdreven uit Syrië en Irak. Belgische F16's hebben gedurende 2,5 jaar vanuit de lucht bijgedragen aan het heroveren van Irak en Syrië, en in Irak verlenen Belgische militairen al meer dan een jaar training en begeleiding aan grondtroepen.

"IS is nog niet helemáál verslagen uit Irak", preciseert minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) in "De Wereld Vandaag". "Hier en daar blijven nog groepjes strijders over: ook die moeten militair worden verslagen". Maar nu  begint inderdaad "het echte werk", bevestigt de minister: de heropbouw. Ook bij die fase zullen in Irak nog Belgische militairen betrokken zijn.  

"Het inderdaad zo dat we de Irakezen moeten helpen om op eigen benen te staan", zegt Vandeput. "Dat begint uiteraard met de opbouw van een veiligheidsapparaat dat ervoor zorgt dat recht en orde kunnen heersen. Aan de opleiding van die mensen zullen wij moeten bijdragen."

De herovering van de Syrische IS-bolwerk Raqqa kan mogelijk ook gevolgen hebben voor Europa. Wraakacties van IS-aanhangers zijn niet uitgesloten. "Dat gevaar is natuurlijk aanwezig", erkent Vandeput. "Daarom willen we met de internationale coalitie investeren om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over mensen die vanuit het gebied vertrekken. Ook met alle veiligheidsdiensten in eigen land werken we hard aan onze kennis van wat op het terrein gaande is, in de hoop eventuele bedreigingen op voorhand uit te schakelen."

"Activiteiten en mensen voorlopig on hold gezet"

De Belgische elite-eenheden in Irak hebben tot dusver meer dan 2.000 mensen opgeleid, zowel bij de Iraakse als bij de Koerdische troepen. Dat de spanningen tussen Bagdad en de Koerden momenteel hoog oplopen, is ook voor de Belgen ter plaatse een moeilijke kwestie.

Vandeput zegt begrip te hebben voor de Koerden, die meer autonomie eisen als erkenning voor de strijd van hun peshmerga's tegen IS."Dat zij zeggen: op een ogenblik dat niemand in Irak nog opstond tegen IS, waren wij daar, daar heb ik het volle begrip voor", klinkt het. "Maar aan de andere kant kan het natuurlijk niet de bedoeling zijn dat eens de ene vijand is verdreven, men de wapens tegen elkaar opneemt."

"De toestand is heel confuus", zegt Vandeput, die nog geen overhaaste conclusies wil trekken. "We volgen van minuut tot minuut de situatie op, maar er is vandaag niemand die duidelijk kan zeggen in welke mate er een echt conflict aan de gang is."

Vandeput beklemtoont dat de Belgische militairen op dit moment veilig zijn, en op geen enkele manier betrokken bij de spanningen tussen het Iraakse leger en de Koerden. "We hebben voorlopig onze activiteiten en onze mensen on hold gezet. We dragen niet bij aan welke strijd dan ook, noch bij de Koerden, noch bij de Iraakse troepen."  

Meest gelezen