Nicolas Lambert

Studiekring VUB in gesprek met Nederlandse pedofielenpartij

De studiekring Vrij Onderzoek (VO) van de VUB heeft vanavond de oprichters van de Nederlandse pedofielenpartij uitgenodigd voor een gesprek. "Ze willen pedofielen geen forum bieden, maar een taboeonderwerp bespreekbaar maken." 

Ad van den Berg en Marthijn Uittenbogaard zijn vanavond te gast op de VUB. Beide heren zijn de oprichters van de voormalige Nederlandse partij voor "Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit". De partij pleitte onder andere voor de legalisatie van seks tussen volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar, wat ze in de volksmond ook wel de naam van “pedofielenpartij” opleverde. De partij werd opgedoekt in 2010 maar beide heren zijn nog regelmatig te gast in praatprogramma’s om hun omstreden standpunten toe te lichten.

“In onze studiekring Vrij Onderzoek proberen we verschillende onderwerpen aan bod te laten komen waar weinig over gesproken wordt. We willen taboeonderwerpen op een open, maar ook kritische manier bespreken”, zo verklaart Laura Berthoud, voorzitter van VO, waarom ze deze heren uitnodigen. 

“We hebben inderdaad discussies gevoerd of we zo geen podium bieden aan pedofielen, aan iets wat negatief is. Maar ze komen geen lezing geven. Het wordt een gesprek met een moderator en factchecker, die alle uitspraken onmiddellijk gaat controleren op hun waarheidsgehalte.”

Er komen verschillende vragen en stellingen aan bod. In mei werd de website "Stop It Now"gelanceerd. Deze website vormt een hulplijn voor mensen met pedofiele gevoelens. De slogan van deze website luidt: “Pedofiele gevoelens kies je niet, pedofiele daden kies je wel.” Ook deze stelling komt aan bod  tijdens de gespreksavond die de studiekring organiseert.

De gespreksavond is gratis. Er worden 70 tot 80 studenten verwacht. 

Meest gelezen