Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Getraumatiseerde tijgers uit Aleppo opgevangen in Friesland

Twee jonge tijgers uit Syrië zijn gisteravond aangekomen in het opvangcentrum Felida Big Cat Centre in Nijeberkoop. De komende maanden krijgen ze er gespecialiseerde zorg om te herstellen van trauma's en verwondingen.

Tijgers Sultan en Sayeeda werden afgelopen zomer gered uit de dierentuin Magic World in de buurt van het door oorlogsgeweld geteisterde Aleppo, door de organisatie Four Paws. De dieren in het park, waaronder ook beren, leeuwen en hyena's, waren getraumatiseerd door zes jaar van bombardementen, honger en geweld.

Four Paws kreeg de toestemming van de eigenaar van de dierentuin om een ander onderkomen te zoeken voor de dieren. Hijzelf had het land verlaten na het uitbreken van de oorlog. De dieren waren erg verzwakt en werden eerst naar Jordanië gebracht, waar ze konden aansterken. Daar werd ook een nieuwe bestemming voor hen gezocht. Het Felida Big Cat Centre in Friesland, Nederland, was bereid de tijgers op te vangen.

"Mensenschuw en gestresseerd"

Gisteravond zijn de twee tijgers aangekomen in de Friese roofdierenopvang. Volgens verzorger die hen mee begeleid heeft vanuit Jordanië, zijn de tijgers mensenschuw en heel gestresseerd. "Hun vacht glanst niet meer en ze hebben neurologische problemen. Dat komt waarschijnlijk door de slechte behandeling en ondervoeding", zei hij aan de NOS.

De reis verliep volgens de verzorgers zonder incidenten. Ze hebben er inmiddels hun eerste uren in het Felida Big Cat Centre op zitten. "Ze hebben goed gegeten en lopen rond. We zijn heel tevreden over hoe het met ze gaat", luidt het.

Gespecialiseerde zorg

Het opvangcentrum waar de dieren naartoe zijn gebracht is niet toegankelijk voor publiek. Sultan en Sayeeda zullen nu gespecialiseerde zorg krijgen om fysiek te herstellen, er zal ook gewerkt worden om hun trauma's en angsten weg te nemen.  

De verwachting is dat de tijgers er ongeveer twee jaar blijven. Als ze voldoende hersteld zijn, gaan ze waarschijnlijk naar een reservaat in Zuid-Afrika.

Meest gelezen