Tijs Vanneste is vanavond "Slimste mens ter wereld"

Tijs Vanneste, alias Jef van het muziekduo Van Echelpoel, is bij zijn eerste deelname aan het Vier-programma meteen "Slimste mens" geworden. Hij verwees Goedele Wachters en Bartel Van Riet naar een zenuwslopend finalespel. Omdat iedereen af en toe in de fout ging, bleef het een vrij spannende tweede aflevering.  

De eindstand na de gewone ronden was 296 punten voor Tijs, 273 voor Goedele en 263 voor Bartel. Goedele scoorde gisteren dubbel zo hoog. Maar bij het begin van "Het collectief geheugen" was de voorsprong van muzikant Vanneste-Van Echelpoel een stuk groter. Hij wist helemaal niets over zijn fragment, de ramp met de Concorde net na opstijgen van de luchthaven van Charles De Gaulle. In gewezen president Chirac zag hij  diens voorganger Mitterand. Zo konden Goedele en Bartel punten inwinnen, maar onvoldoende. Vreemd dat iedereen de datum van de ramp, begin juli 2000, zeker tien jaar fout schatte.  

In de finale ging Bartel Van Riet twee keer onderuit. Over Christoffel Colombus wist hij weinig, en over Chelsea Manning niets. Journaalanker Goedele Wachters kon haar kennis over Manning maar laten horen toen Van Riet al uitgeteld lag. Transgender Chelsea heette eerst Bradley Manning, zij/hij was een Amerikaanse soldaat die geheime informatie doorspeelde naar Wikileaks. Morgen speelt filmregisseur Dominique De Ruddere mee in de derde aflevering van "De slimste mens ter wereld" op Vier.   

Meest gelezen