Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump zakt bijna 100 plaatsen in lijst van superrijken

Zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten heeft Donald Trump er niet rijker op gemaakt. Integendeel, in de jaarlijkse Forbes-rangschikking van de rijkste Amerikanen moet hij heel wat plaatsen prijsgeven.

Voor hij in 2016 als politieke gooi deed naar het presidentschap, vergaarde hij een fortuin als vastgoedmagnaat. In de jaarlijkse lijst met de 400 rijkste Amerikanen van het magazine Forbes is hij sinds 1982 een vertrouwde naam. Dit jaar zakt zijn naam evenwel een stuk in de rangschikking. Stond hij vorig jaar nog op 156, dan is hij nu gedaald naar de 248e plaats. Forbes schat zijn persoonlijke vermogen op 3,1 miljard dollar. Lang niet onaardig, maar toch 600 miljoen minder dan vorig jaar.  

Waaraan is de daling te wijten? Vooral aan de Newyorkse vastgoedmarkt, die het moeilijker heeft dan de voorbije jaren. Trumps eigendommen in Manhattan zijn in waarde gedaald, en dat geldt ook voor een aantal van zijn golfresorts. Trump gaf ook 25 miljoen dollar uit aan de schikking van een rechtszaak rond de Trump University, die studenten beloofde de kneepjes van het vastgoedvak te leren, maar de beloftes niet inloste.

En last but not least heeft ook zijn verkiezingscampagne de president centen gekost: zo'n 66 miljoen dollar volgens Forbes.

Trump staat op de hoogte van Snapchat-oprichter Evan Spiegel

De lijst wordt voor de 24e keer op rij aangevoerd door Microsoft-topman Bill Gates. Jeff Bezos van Amazon prijkt op 2. Ook Facebook-oprichter Mark Zuckerberg staat opnieuw in de top-vijf. Hij zag zijn fortuin zelfs het sterkst groeien. Trump op zijn beurt staat zowat op de hoogte van Evan Spiegel, de oprichter van Facebook-concurrent Snapchat.

Globaal zijn de 400 rijkste Amerikanen uit de lijst er overigens op vooruit gegaan. "Amerika's superrijken zijn rijker dan ooit", meldt Forbes. De groei van hun vermogen danken ze vooral aan goede prestaties op de beurs.

Meest gelezen