Videospeler inladen...

Verkeersdoden in Antwerpen: stadsbestuur in de clinch met ouders en oppositie

Gisteravond verwierp de Antwerpse gemeenteraad een motie om conflictvrije kruispunten in te voeren. Dat zijn kruispunten waar fietsers en automobilisten nooit samen oversteken. Cynisch toeval, maar vanmorgen viel opnieuw een verkeersdode in Antwerpen. De werkgroep Bezorgde Ouders verwijt het stadsbestuur schuldig verzuim. Ook oppositiepartij Groen begrijpt het niet. Volgens schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) is het nochtans eenvoudig: de motie was overbodig.

Vanochtend viel er opnieuw een slachtoffer op de weg in Antwerpen: een fietser van 47 kwam om nadat hij tegen een auto was gebotst die rechtsaf wilde slaan. De vrouw die aan het stuur van de auto zat, had de fietser niet gezien. Cynisch toeval, maar net gisteravond verwierp de Antwerpse gemeenteraad een motie om conflictvrije kruispunten in te voeren.

De werkgroep Bezorgde Ouders begrijpt dat niet en wordt daarin gevolgd door Wouter Van Besien van oppositiepartij Groen: “Wij kennen die kruispunten, we weten dat ze gevaarlijk zijn en we kennen ook de oplossing, met name de afstelling van de lichten. Dat men dat niet doet, is vandaag absoluut niet meer verdedigbaar. Ik hoop echt en ik kan het mij niet anders voorstellen dan dat het besef dat we geen dag langer kunnen wachten,  doorgedrongen is bij de burgemeester, bij de schepenen en bij de Vlaamse ministers.”

"Dit grijpt ons aan"

N-VA-schepen van Mobiliteit Koen Kennis benadrukt dat de stad al veel aandacht besteedt aan de veiligheid van fietsers. En specifiek ook aan conflictvrije kruispunten. Koen Kennis: “Laat mij duidelijk zijn: elk ongeval in de stad is er een te veel en elk slachtoffer is er een te veel. Dit grijpt ons aan, bij iedereen, denk ik. "

"Wij hebben die motie niet goedgekeurd omdat hetgeen men vraagt iets is dat we vandaag al doen. Wij hebben regelmatig in de stad overleg over verkeersveiligheidsissues en we zijn bezig met het uitwerken van conflictvrije kruispunten. Wij bekijken alle kruispunten stap voor stap met het Vlaams Gewest.”

Meest gelezen