Besmette eieren van biobedrijf uit de handel gehaald

Bij een controle in een bedrijf met biologische leghennen bleek dat de norm voor pcb's overschreden werd. Volgens het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) bestaat er een risico voor de consument en wordt het bedrijf daarom geblokkeerd. 

Het FAVV heeft niet enkel het bewuste kippenbedrijf geblokkeerd maar ook de afnemers van de eieren die er vandaan kwamen. Daarnaast werden ook de winkels die producten van het bedrijf in hun rekken hebben liggen, op de hoogte gebracht. Het gaat om eieren met de code 0BE3133. Consumenten die eieren met deze code zouden hebben gekocht, wordt gevraagd om ze niet op te eten en ze terug naar de winkel te brengen.

Het onderzoek naar de besmetting is op dit moment nog aan de gang. Het FAVV gaat ervan uit dat de grond waarop de legkippen vrij konden rondlopen wellicht vervuild is.

Het agentschap heeft dit jaar al 925 controles op pcb's uitgevoerd. Al die stalen waren conform de norm, behalve dit staal dus. Pcb staat voor polychloorbifenyl. Het zijn chemicaliën die tussen 1920 en 1980 verwerkt werden in allerlei producten, zoals isolatie, verf, plastics en elektronica. Eind jaren 70 werden ze verboden, maar ze zijn nog steeds aanwezig in het leefmilieu.

Meest gelezen