Videospeler inladen...

Waar haalde Rubens zijn inspiratie?

Een tentoonstelling in het Kunsthistorisch Museum in Wenen toont de inspiratiebronnen van Rubens, en hoe hij ze verwerkt. Vlaanderen investeert mee in de tentoonstelling, en hoopt zo ook culturele toeristen naar Vlaanderen te lokken.

Het Kunsthistorisch Museum in Wenen is speciaal gebouwd door de Habsburgse vorsten om er hun kunstcollectie in onder te brengen. Daarin zitten ook zo'n veertig werken van Rubens. Zo zijn er de altaarstukken te zien die Rubens ontwierp voor de Carolus Borromeuskerk in Antwerpen. Of het wereldberoemde "Het Pelsken", een prachtig portret van Rubens' tweede vrouw Hélène Fourment. Het zijn werken die Wenen nooit verlaten, omdat ze te groot zijn, of te fragiel.

Inkijk in het werkproces van Rubens

Maar de expo is veel meer dan een tentoonstelling van bekende werken van Rubens. De curatoren gaan op zoek naar de inspiratiebronnen van de barokschilder. Die staan opgesteld naast het schilderij dat Rubens ervan maakte. Zo geeft de expo een unieke kijk op het werkproces van de schilder.

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen © Lukas - Art in Flanders vzw KMSKA ©

Een prachtig voorbeeld daarvan is de "Venus Frigida", of "Bibberende Venus". Op het schilderij zit een rillende Venus, gehurkt, als ze net uit het water is gekomen. Het werk is uitgeleend door het Antwerpse Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, en is voor de gelegenheid gerestaureerd. Rubens had op zijn reis naar Italië een populair beeld uit de Oudheid gezien, de "Hurkende Venus". Hij maakte er talloze tekeningen van. In zijn schilderij neemt Rubens de houding van het antieke beeld over, maar voegt hij er iets aan toe. "Het leven dat erin zit, en tegelijk de kou, want ze zit te bibberen. Het is de Venus Frigida, de bibberende Venus. Die huid van Venus, het leven dat Rubens erin heeft gebracht, dat maakt hem tot één van de grootste kunstenaars in de geschiedenis," zegt Manfred Sellink van het Antwerpse KMSKA. In Wenen zijn beeld en schilderij in één oogopslag te zien.

De werken op de tentoonstelling in Wenen komen niet alleen uit de collectie van het Kunsthistorisch Museum, maar uit gerenommeerde musea in de hele wereld. Het Prado van Madrid, de Hermitage van Sint-Petersburg of het Getty van Los Angeles hebben allemaal werken uitgeleend. Ook uit het Antwerpse Rubenshuis is een tekening te zien. "De torso van Belvedere" ligt naast het gelijknamige beeld.

Rubens als uithangbord

De Vlaamse overheid investeert mee in de expo. Vlaams minister-president Bourgeois en Vlaams minister voor Toerisme Weyts hebben de tentoonstelling mee geopend. Ze hopen dat liefhebbers van Rubens, die in Wenen de tentoonstelling bezoeken, ook op zoek willen gaan naar de roots van Rubens en naar Vlaanderen afzakken. Volgend jaar is er het barokjaar, waarin Rubens centraal staat, later volgen nog tentoonstellingen over Breugel en Van Eyck. Voor het hele programma van de Vlaamse Meesters investeert Vlaanderen 22 miljoen euro, in de hoop zoveel mogelijk cultuurtoeristen naar Vlaanderen te lokken.

"Rubens, de kracht van de transformatie" is nog te zien in het Kunsthistorisch Museum van Wenen tot 21 januari. Alle info op www.khm.at.

Meest gelezen