Videospeler inladen...

Woestijnzand en bosbranden veroorzaken rode zon boven België

Wie deze ochtend naar de hemel keek, kon een mooie oranje-rode zon bewonderen. De kleur wordt veroorzaakt door woestijnzand in de lucht en door de bosbranden in Portugal. Die stof- en rookdeeltjes worden letterlijk vanuit het zuiden naar ons geblazen door orkaan Ophelia.

Maandagochtend werd België wakker onder een laagje stof. Een stukje woestijn van de Sahara was op onze auto’s en dakramen terechtgekomen. "Dat gaat voor België in totaal over duizenden tonnen zand", zegt weerman Frank Deboosere. “Die stofdeeltjes worden in de bovenste luchtlagen meegevoerd naar ons. Als het regent, vallen die stofdeeltjes mee naar beneden.” 

Zolang het droog blijft, blijven de stofdeeltjes dus gewoon in de lucht hangen. Onder invloed van orkaan Ophelia worden ook rookdeeltjes van de bosbranden in Portugal naar hier gevoerd. Al die deeltjes in de lucht zorgen ervoor dat het zonlicht gebroken wordt en dat de lucht een rode gloed verspreidt.

Ook in Nederland, en gisteren in het Verenigd Koninkrijk, was het fenomeen te zien. “Wie al eens op de Canarische eilanden is geweest, weet dat daar regelmatig Saharazand in de lucht hangt. Maar ook in België is het niet voor het eerst dat er woestijnzand tot hier gevoerd wordt." Dat was onder meer al het geval in 2004, 2008 en 2012.

Meest gelezen