Videospeler inladen...

SDF: "Syrische stad Raqqa volledig heroverd op IS"             

Na een maandenlange strijd hebben Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) de Syrische stad Raqqa volledig veroverd op terreurgroep IS. Dat heeft de Koerdisch-Arabische militie bevestigd aan VRT NWS. Volgens het Amerikaanse leger zit echter nog een honderdtal IS-strijders verscholen in de stad. De zelfverklaarde hoofdstad van het kalifaat was het laatste IS-bolwerk in Syrië.  

"De militaire operaties zijn afgelopen. De stad is volledig onder controle", bevestigt Talal Sello, de woordvoerder van de SDF, een alliantie van Koerdische peshmerga en Arabische milities, die al maandenlang strijd voert tegen IS in Raqqa. Sello meldt verder dat SDF-strijders Raqqa momenteel aan het uitkammen zijn om slapende terreurcellen uit te schakelen en de stad te ontmijnen.

Kolonel Ryan Dillon, de woordvoerder van de internationale coalitie onder leiding van de VS, kan voorlopig enkel bevestigen dat 90 procent van de stad veroverd is op IS. Dillon schat dat er nog steeds zo'n honderd jihadisten verscholen zitten in de stad en verwacht dat de SDF-strijders op bepaalde plekken nog steeds op verzet kunnen stoten. 

Videospeler inladen...

Laatste posities

Eerder vandaag hebben Koerdische strijders van de Volksbeschermingseenheden (YPG), de belangrijkste militie binnen de SDF, hun vlag gehesen in het stadion van Raqqa. Dat hebben ooggetuigen gemeld aan persbureau Reuters. Het stadion, dat dienst deed als wapendepot en gevangenis, was de laatste belangrijke positie van IS in de stad. De strijd is beëindigd, maar de omgeving van het stadion moet nog ontmijnd worden, aldus getuigen. 

SDF-strijders in het stadion van Raqqa. Het stadion werd door IS gebruikt als gevangenis en opslagplaats voor munitie.

Kort daarvoor werd ook het ziekenhuis van Raqqa veroverd. Daarbij werden 22 buitenlandse IS-strijders gedood, meldde Mustafa Bali, woordvoerder van de SDF. Naast als hospitaal diende het ziekenhuis ook als hoofdkwartier van de terreurgroep. Het was ook het vertrekpunt van waaruit de laatste Syrische jihadisten de stad eergisteren hebben verlaten, als onderdeel van een akkoord tussen de SDF en de Burgerraad Raqqa. 

De slag om Raqqa werd in juni 2017 ingezet door de SDF, met luchtsteun van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten. De zelfverklaarde hoofdstad van het kalifaat was sinds januari 2014 onder controle van de terreurgroep en tot voor kort het laatste grote IS-bolwerk in Syrië.

De vlag van de Volksbeschermingseenheden (YPG) wappert op het Al Naim-plein, de plaats waar IS veel burgers heeft geëxecuteerd.

Meest gelezen