Videospeler inladen...

"Als er enige hoop is, dan ligt die bij de jongeren"

In China is het vijfjaarlijkse partijcongres begonnen, de belangrijkste politieke bijeenkomst van het land. Tegen 2050 moet China volgens president Xi Jinping een wereldmacht zijn. Economisch is er de afgelopen decennia veel veranderd, maar van politieke democratisering is er absoluut nog geen sprake. De afgelopen 5 jaar, tijdens Xi Jinping zijn eerste ambtstermijn, is dat ook gebleken. De mensenrechten zijn er niet op vooruit gegaan. Wie er een andere mening op na houdt, risceert in de gevangenis te komen of huisarrest te krijgen. Het internet wordt gescensureerd en gecontroleerd. Kritische schrijver Murong Xuecu voert al jaren strijd tegen de censuur in China. Hij legt alle hoop bij de nieuwe generatie: "Zelfs al worden de beperkingen opgelegd door de autoriteiten alsmaar strenger, de mensen zullen de strijd nooit opgeven".

Meest gelezen