Videospeler inladen...

Gatz denkt aan meldpunt voor misbruik in de cultuursector

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) wil samen met de cultuursector nagaan of er nood is aan een meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag. Dat antwoordde hij in het Vlaams Parlement op vragen van Katrien Schryvers (CD&V), Elke Van den Brandt (Groen), Marius Meremans (N-VA) en Katia Segers (SP.A).

Het probleem van grensoverschrijdend gedrag beperkt zich niet tot de Amerikaanse filmindustrie. In het "Alleen Elvis blijft bestaan" op Canvas vertelde actrice en regisseur Hilde Van Mieghem dat ze in haar leven door minstens tien mannen is aangerand. Velen onder hen waren regisseurs.

Het leidde tot een reeks andere getuigenissen en mogelijk wordt de parlementscommissie die zich nu buigt over misbruik in de sport, uitgebreid naar meerdere sectoren.

Gatz wil nu onderzoeken of er een meldpunt moet worden opgericht. "Zo krijgen we een beter zicht op de problematiek", zei hij in het Vlaamse Parlement. "De meldingen kunnen in vertrouwen deskundig worden opgevolgd en ze kunnen helpen om toekomstige situaties te voorkomen."

"Praten over seksueel grensoverschrijdend gedrag is niet makkelijk, maar absoluut noodzakelijk. Niet alleen voor het slachtoffer, maar ook voor ons, beleidsmakers, is het noodzakelijk om het onaanvaardbaar gedrag uit de taboesfeer te halen, zodat we dit ten gronde te kunnen aanpakken", aldus Gatz.

Meest gelezen