"Russische Paris Hilton" stelt zich kandidaat voor presidentsverkiezingen

De Russische journaliste en tv-persoonlijkheid Ksenia Sobtsjak heeft vandaag haar kandidatuur bekendgemaakt voor de presidentsverkiezingen van maart 2018. Ksenia komt naar eigen zeggen op als "kandidaat tegen iedereen", maar dreigt daarmee de oppositie tegen huidig president Vladimir Poetin verder uiteen te drijven.

"Zoals elke Russische burger heb ik het recht om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen. Ik heb beslist om gebruik te maken van dat recht, al is het maar omdat ik tegen al degenen ben die dit recht naar gewoonte gebruiken", verklaarde de 35-jarige Sobtsjak in een videoboodschap op haar campagnewebsite. Ze wil naar eigen zeggen een platform bieden tegen "iedereen die ontevreden is met het status quo". 

Ksenia Sobtsjak is de dochter van Anatoly Sobtsjak, de voormalige burgemeester van Sint-Petersburg en politieke mentor van president Poetin. Haar moeder, Lyudmila Narusova, is een lid van het hogerhuis van de Federatieve Vergadering van Rusland. Het gerucht doet de ronde dat ze het petekind is van Poetin, maar dat werd nooit bevestigd. 

Door Vogue magazine wordt Sobtsjak beschreven als de Russische versie van de Amerikaanse socialite Paris Hilton. Ze verwierf in 2004 bekendheid  als presentatrice van "Dom-2", de Russische editie van "Big Brother", en werkte sindsdien voor verschillende tv-programma's. Daarnaast is ze ook actief als journaliste en modeontwerpster. 

Eind 2011 trad ze toe tot de oppositie, tijdens grote protestacties tegen president Poetin. Maar sommige Russische liberalen vrezen dat haar kandidatuur de oppositie verder uiteen zal drijven. Zo stelde Poetins grootste tegenstander, Aleksej Navalny, vorige maand al dat Sobtsjak gebruikt wordt door het Kremlin als bliksemafleider voor ontevreden kiezers. 

Navalny wordt door de Russische kiescommissie weerhouden van de presidentsverkiezingen van maart 2018, omdat hij eerder werd veroordeeld voor fraude. Onlangs werd hij opnieuw veroordeeld tot 20 dagen celstraf, omdat hij zijn aanhangers had opgeroepen de straat op te gaan, zonder toestemming van de autoriteiten.

Sobtsjak stelde zelf dat ze Navalny als "vriend en bondgenoot" ziet en hoopt dat hij haar zal steunen. Ze zei dat ze hem hoopt te ontmoeten wanneer hij de gevangenis heeft verlaten. Als hij erin zou slagen om op de kieslijst te raken, dan zou ze haar kandidatuur intrekken, verzekerde ze nog. 

Hoewel Poetin zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen nog officieel moet bevestigen, wordt verwacht dat hij die opnieuw zonder veel moeite zal winnnen. 

Meest gelezen