Videospeler inladen...

"We moeten de afdeling "cyberleger" uitdagen om leden aan boord te houden"

De generaal Claude Van de Voorde heeft in "De afspraak" toegelicht hoe het leger de strijd tegen hackers en cyberaanvallen wil voeren. "We willen tweehonderd IT'ers of hobbyisten aanwerven die in de eerste plaats onze eigen wapensystemen en militaire netwerken beveiligen", aldus generaal Van de Voorde van de militaire inlichtingendienst.

Het Belgische leger is drie jaar geleden gestart met de oprichting van een speciale cyberarmy afdeling om hackers te bestrijden. "De cyberoorlog is al een tijdje bezig en we hinken wat achterop. We hebben nu het voortouw genomen om een afdeling van tweehonderd mensen op poten te zetten. Maar het zal stap voor stap gaan", zegt generaal Claude Van de Voorde in "De afspraak".

"We voorspellen dat tegen 2020 meer dan 30 miljard of 40 miljard netwerken of personen geconnecteerd zullen zijn. Je kan moeilijk voorspellen wat hackers of vijandige staten ondernemen. Maar iedereen weet dat twee grote staten uit het oosten een grote bedreiging vormen. We hebben aanwijzingen dat ze al een tijd actief zijn", verwijst Van de Voorde naar Rusland en China.

Ik heb ze in de krant nerds genoemd, maar dat is een compliment voor die mensen

Het leger is nu op zoek naar tweehonderd gepassioneerde mensen die van hun hobby hun beroep willen maken. "Dat zijn gevormde IT’ers, maar dat kunnen ook hobbyisten zijn. Ik heb in de krant het woord nerds gebruikt, maar dat is geen belediging voor die mensen. Voor die mensen is dat een compliment."

"We hinken als staatsinstelling achterop in de verloning, maar
voor de geïnteresseerden is geld verdienen niet alles. We moeten de
mensen van de cyberafdeling teasen en grote uitdagingen geven. Die
prikkel willen we hen aanbieden zodat we niet te veel verloop hebben."

In de eerste plaats focust de militaire inlichtingendienst op het opdrijven van de beveiliging van de eigen militaire installaties en de militaire netwerken.

Meest gelezen