Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Amnesty levert nieuwe bewijzen van vervolging Rohingya

Amnesty International voert in een rapport nieuwe bewijzen aan dat de Myanmarese veiligheidsdiensten de Rohingya systematisch en doelgericht vervolgen. 

 De afgelopen weken sloegen in de Myanmarese provincie Rakhine al meer dan 530.000 Roghingya op de vlucht. Amnesty International voerde gesprekken met meer dan 120 van hen. De mensenrechtenorganisatie interviewde ook 30 dokters, hulpverleners, journalisten en Bengalese ambtenaren. Hun conclusie is dat de Myanmarese veiligheidsdiensten systematisch, georganiseerd en nietsontziend geweld plegen tegen de volledige Rohingya-bevolking. Volgens Amnesty zijn honderdduizenden mensen er het slachtoffer geworden van misdaden tegen de mensheid.     

De Myanmarese veiligheidstroepen zijn schuldig aan moord en bloedbaden, zegt Amnesty. De organisatie beschrijft in het rapport hoe die troepen dorpen omsingelen en schieten op iedereen die probeert te vluchten. Vervolgens worden alle huizen in het dorp platgebrand. Wie niet wegraakt, ouderen, en mensen met een fysieke beperking, worden daarbij levend verbrand. Dat zou volgens getuigen gebeurd zijn in tientallen dorpen.     

Het rapport maakt ook gewag van verkrachting en seksueel geweld. "Alle vrouwen werden volledig uitgekleed. Ze hadden hele sterke houten stokken. We kregen eerst klappen op het hoofd om ons te verzwakken. Dan sloegen ze ons (in de vagina) met de houten stokken. Ze verkrachtten ons. Een andere soldaat voor elke vrouw", getuigt een 30-jarige vrouw.

De organisatie roept de internationale gemeenschap op actie te ondernemen. "Het uiten van publieke verontwaardiging volstaat niet langer. Er moet een duidelijk signaal komen tegen de misdaden tegen de mensheid die momenteel gepleegd worden door het leger in Myanmar."  

Meest gelezen