Belgische leger schort missie voor de opleiding van Koerdische troepen in Irak gedeeltelijk op

Het Belgische leger heeft de missie voor de opleiding vna Koerdische troepen in Irak opgeschort, nadat de spanningen in het land zijn opgelopen na het Koerdische referendum over onafhankelijkheid. Dat is het gevolg van de spanningen tussen de Irakese overheid en de Koerden in Irak.

Het Iraakse leger is in het noorden van het land aan een offensief begonnen tegen de Koerdische troepen. Maandag werd de olierijke stad Kirkuk in een blitzaanval door de Irakezen heroverd, eerder moesten de Koerden ook Sinjar aan een razendsnel tempo prijsgeven.

Defensie heeft nu beslist om voorlopig de opleidingsmissie van Belgische soldaten voor de Koerdische troepen in Irak op te schorten.

De relatie tussen Bagdad en de Koerden in Irak is bijzonder gespannen na het onafhankelijkheidsreferendum van de Koerden. In 48 uur tijd heeft het Irakese leger quasi alle zones opnieuw ingenomen die Koerdische strijders sinds 2003 geleidelijk ingenomen hadden. Het kwam daarbij tot enkele aanvaringen.

Nu de spanningen tussen het centrale gezag en de Koerdische minderheid opnieuw oplopen, heeft de Duitse minister van Defensie alvast beslist om de opleidingsmissie in het noorden in Irak "tijdelijk op te schorten". Het gaat om een vrij gelijkaardige missie met 140 Duise soldaten.

De missie - die bestaat uit training, raad en bijstand - blijft behouden, behalve in de zones die betwist worden door Bagdad en Erbil, de Koerdische hoofdstad, zegt een woordvoerder van Defensie. In die regio werd de Belgische missie "on hold" gezet, luidt een verdere verduidelijking.

Ons land is sinds maart 2015 aan de slag in Irak om er de Koerdische peschmerga's én de bijzondere eenheden van het Iraakse leger bij te staan met raad en daad. Het gaat om een zogenaamde TAA-missie (Train, Advice and Assist). Operatie "Valiant Phoenix" vindt plaats in hoofdstad Bagdad en tot nu toe in het noorden van het land, in Koerdisch gebied. In totaal gaat het om een veertigtal Belgische soldaten. In het begin was de missie enkel in Bagdad actief. "We mengen ons daar niet in", verklaarde de woordvoerder van Defensie nog over de huidige situatie in Irak.

Meest gelezen