Videospeler inladen...

De Croo ‘zwaar teleurgesteld’ over 25 Waalse vergunningen voor wapenuitvoer naar Saudi-Arabië

Federaal vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) is ‘zwaar teleurgesteld’ over de beslissing van de Waalse regering om 25 vergunningen voor wapenuitvoer naar Saudi-Arabië goed te keuren. Dat zegt hij aan De Standaard. Consternatie ook bij de Groenen, omdat een eerdere resolutie over wapenleveringen aan Saudi-Arabië ook de steun kreeg van de MR, de partij van de Waalse minister-president Borsus. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zegt het nodige te hebben om de gewesten op de hoogte te brengen van die resolutie.

‘Vanuit humanitair opzicht is dit complete waanzin. Ik ben zwaar teleurgesteld’, zegt De Croo op standaard.be. Hij heeft niets in de pap te brokkelen als het gaat over wapenleveringen, want dat is gewestmaterie. Maar De Croo wijst op de incoherentie van het beleid, als het ene beleids­niveau slachtoffers van een conflict helpt, in casu in Jemen, terwijl het andere niveau wapens levert aan de aggressor.

Samen met zijn collega-vicepremier Didier Reynders (MR) sprak De Croo zich eerder uit voor een embargo op de wapenverkoop aan Saudi-Arabië. Hij wijst er ook op dat de Vlaamse regering veel strenger is dan de Waalse. Vlaanderen houdt alle leveringen tegen naar landen die betrokken zijn in het conflict in Jemen.

Ook de Groenen zijn verwonderd over de wapenvergunningen, en vragen dat de Franstalige liberalen de koppen bij elkaar zouden steken. Want, zeggen de Groenen, in mei steunde de MR in de Kamer een resolutie die aan de federale regering vroeg om geen wapens meer te leveren aan Saudi-Arabië, en nu geeft de Waalse minister-president Borsus van diezelfde MR vergunningen af om wapens te leveren aan Saudi-Arabië.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft naar eigen zeggen "het nodige gedaan" om de inhoud van Kamerresolutie over wapenexport naar Saudi-Arabië mee te delen aan de gewesten. "Als minister van Buitenlandse Zaken blijf ik de positie die ik op het federale niveau heb ingenomen, verdedigen", laat hij weten . "Het is aan elke minister-president om zijn eigen standpunt in te nemen", benadrukt hij wel. 

Meest gelezen