AFP or licensors

Duizenden Somaliërs demonstreren tegen terreur na dodelijke aanslag in Mogadishu

Duizenden Somaliërs zijn vandaag door de straten van de hoofdstad Mogadishu getrokken om te demonsteren tegen geweld en terreur, na de dodelijke aanslag afgelopen zaterdag. Onderzoekers hebben inmiddels een gedetailleerd verslag vrijgegeven van de dubbele bomaanslag, die aan meer dan driehonderd mensen het leven heeft gekost. Twee verdachten zijn opgepakt.

Met rode banden rond het hoofd trok een kleurrijke groep van voornamelijk jonge Somalische mannen en vrouwen door de straten van Mogadishu. Ze werden omringd door politieagenten en soldaten van de Afrikaanse Unie, de Afrikaanse tegenhanger van de EU. Tot de protestmars tegen terreur was opgeroepen door burgemeester Tahbit Abdi. "We moeten deze stad die overspoeld is door graven bevrijden", had hij verklaard.

De dubbele bomaanslag van afgelopen zaterdag was de zwaarste ooit in het Afrikaanse land. Minstens driehonderd mensen kwamen om het leven en zeker vierhonderd anderen raakten gewond. Sommige Somaliërs spreken zelfs van hun "9/11", maar de inwoners van Mogadishu laten hun hoofd niet hangen. "Je kan ons doden, maar onze geest en ons verlangen naar vrede niet", getuigde leraar Zanaib Muse aan persagentschap AP.  Toch heerst er ook wrok. "Moge Allah degenen die ons volk hebben afgeslacht straffen", stelde student Mohamed Salad. 

Demonstranten in de straten van Mogadishu.
AFP or licensors

Al Shabaab

Wie achter de aanslag zit, is nog niet bekend. De Somalische regering wees kort na de aanslag in de richting van Al-Shabaab, een islamitische terreurorganisatie met banden met IS en Al Qaeda. Al-Shabaab pleegde de afgelopen jaren verschillende aanslagen in de Somalische hoofdstad en in buurland Kenia. Maar de terreurgroep heeft de aanslag nog steeds niet opgeëist. Volgens analisten wil Al-Shabaab - dat doorgaans het doden van burgers niet schuwt - niet de schuld krijgen van zo veel burgerdoden. 

De protestmars verliep overigens niet helemaal vredevol. Minstens drie mensen, onder wie een zwangere vrouw, raakten gewond toen de ordediensten het vuur openden. Ze trachtten demonstranten uiteen te drijven toen die richting de plaats van de aanslag aan het stappen waren, verklaarde politie­bevelhebber Mohammed Hussein achteraf. Zowel Somalische politieagenten als soldaten van de Afrikaanse Unie hadden geschoten, aldus Hussein.  

Bom van 600 tot 800 kilogram

Intussen is ook een gedetailleerd verslag vrijgegeven van de aanslag. Volgens een Somalische onderzoeker benaderde een overbeladen vrachtwagen zaterdag een controlepost net buiten Mogadishu. De vrachtwagen wekte de argwaan van soldaten, die de chauffeur bevalen uit te stappen. Daarop belde de chauffeur, die zich volgens de soldaten zeer vriendelijk gedroeg, naar een vertrouwenspersoon in de hoofdstad. Die man overtuigde de soldaten via de telefoon om de vrachtwagen door te laten. 

Zodra de vrachtwagen voorbij de controlepost was, begon de chauffeur met hoge snelheid over de weg te razen. Toen hij een andere controlepost passeerde, openden soldaten het vuur op de vrachtwagen en schoten een van de banden lek. De chauffeur reed nog even door, tot hij op een druk kruispunt kwam en de zware bom liet ontploffen. De explosie, volgens getuigen de luidste knal die ze ooit hebben gehoord, vernietigde zowat alle gebouwen in de omgeving. 

Volgens onderzoekers was de bom van 600 à 800 kilogram bestemd voor de streng beveiligde internationale luchthaven van Mogadishu. In de buurt van de luchthaven zijn ook verschillende ambassades gelegen. Vermoedelijk besloot de chauffeur om de bom vroegtijdig te laten ontploffen, omdat hij wist dat er nog verschillende controleposten op de route lagen. Bovendien besefte hij waarschijnlijk dat hij achtervolgd werd door de ordediensten. 

Gebouwen en auto's in de omgeving van de explosie werden volledig vernietigd.
AFP or licensors

Medeplichtige in een bestelwagen

De zelfmoordterrorist in de vrachtwagen had nog een medeplichtige in een kleinere bestelwagen, verklaarde een lid van de Somalische veiligheids­diensten. Die tweede terrorist nam een andere route, maar werd tegengehouden aan een controlepost bij de luchthaven. Toen soldaten de chauffeur aan het ondervragen waren, ontplofte de bestelwagen. Of daarbij doden of gewonden zijn gevallen is niet duidelijk.

De tweede terrorist werd ter plaatse gearresteerd en zit momenteel in de gevangenis in Mogadishu, meldde politiebevelhebber Mohamed Hussein. Ook de man die de soldaten aan de eerste controlepost had overtuigd om de vrachtwagen door te laten, is opgepakt. Over de motieven van de daders is nog niets bekend.

Bij de dubbele aanslag vielen meer dan vierhonderd gewonden. Verschillende mensen zijn nog vermist.
AFP or licensors

Meest gelezen