Eerste repatriëring onder politiebegeleiding van Soedanees uit ons land

België heeft voor het eerst een Soedanese vluchteling onder politiebegeleiding teruggestuurd naar zijn land. Dat zegt de Dienst Vreemdelingenzaken. De man zat vast in het gesloten opvangcentrum 127 bis in Steenokkerzeel.  

Op zaterdag 7 oktober was al een eerste poging gedaan om de man terug te sturen, maar hij had toen geweigerd daarop in te gaan. Sinds 29 september zijn al zes Soedanezen gerepatrieerd, maar het is de eerste keer dat dit onder politiebegeleiding gebeurt. Een van de repatriëringen vond plaats via de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

De organisatie Stop Déportations klaagt aan dat de man gisteren een asielaanvraag had willen indienen, maar dat hem dat geweigerd zou zijn door de directeur van het gesloten opvangcentrum 127 bis. De Dienst Vreemdelingenzaken ontkent die informatie.

Op 16 oktober zaten 73 mensen uit Soedan in de Belgische asielcentra. Twintig daarvan bevinden zich in het centrum van Vottem en kunnen momenteel niet worden teruggestuurd, als gevolg van een uitspraak van de Luikse rechtbank van eerste aanleg. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Franken (N-VA) tekent beroep aan tegen die uitspraak, die geen gevolg heeft voor de Soedanezen in andere centra.   

Meest gelezen