Mark Rijk / Omroep Zeeland

Herstellingswerken bocht van Bath van start

In Zeeland zijn de herstelwerkzaamheden gestart aan de vaargeul bij Bath, de zogenaamde bocht van Bath. Twee schepen liepen er enkele maanden geleden vast en maakten een groot gat in de vaargeul. Herstelling was nodig. Er is geen hinder voor de Antwerpse haven.

De herstelwerkzaamheden aan de vaargeul bij Bath, in de Westerschelde, zijn begonnen. De geul werd beschadigd doordat twee schepen, de Jupiter en Seatrout, er in korte tijd vastliepen.  Vooral de Jupiter, een Chinees containerschip van 366 meter lang, maakte een groot gat in de vaargeul.

Onderzoek van Rijkswaterstaat Nederland toonde aan dat er vooral stenen aan de rand van de vaargeul weg zijn. Herstel is nodig want anders bestaat het gevaar dat de geul dieper wordt, uitslijt en een bedreiging vormt voor de dijken.

De aannemer is vandaag begonnen met de klus. Eerst wordt een fijne laag breukstenen gestort om een zanddichte laag te vormen. Daarna wordt een grovere laag stenen aangebracht, die als een soort golfbreker dient.

Kostprijs 500.000 euro

De kosten bedragen 500.000 euro. Rijkswaterstaat zal het bedrag voorschieten en achteraf proberen te verhalen bij de verzekeraars van de Jupiter en de Seatrout.

De reparaties moesten eigenlijk al vóór het stormseizoen (1 oktober) hersteld zijn. Dat is niet gelukt. Rijkswaterstaat gaat er nu vanuit dat de oever vóór 1 november hersteld zal zijn.

Archief: bekijk hier het fragment uit het TV-journaal van 14 augustus 2017

Videospeler inladen...

Meest gelezen