Videospeler inladen...

In dit huis wordt slimme technologie getest die je leven makkelijker moet maken

De Universiteit van Gent en onderzoekscentrum Imec hebben vandaag HomeLab geopend: een soort “huis van de toekomst” waar ontwikkelaars, designers en innovatieve bedrijven nieuwe technologieën kunnen bedenken én uittesten. Op het eerste gezicht een doodgewoon huis, maar zo ontworpen dat achter de valse wanden en plafonds de nieuwste technologie verstopt kan zitten.

Woensdagochtend, 11 uur. De bel van het HomeLab in Zwijnaarde gaat. Huisrobot Zora ontgrendelt de voordeur en verwelkomt minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA). Zo zou het er in de toekomst kunnen aan toe gaan. Al is de robot nu wellicht vooral gebruikt als originele binnenkomer. Het HomeLab moet een “creatief lab” worden waar ontwikkelaars en bedrijven nieuwe technologieën kunnen bedenken, uitproberen en optimaliseren, voor ze op de markt komen.

Videospeler inladen...

Sensors die alles kunnen meten

Het huis is 600 vierkante meter groot en heeft een keuken, living, garage, slaapkamers, kelder en toilet. Op het eerste gezicht een doodgewoon huis dus. Maar achter de valse wanden en plafonds zitten internetmodems en kabels, sensors en een volledig domoticasysteem. Alles netjes verstopt. Op die manier kan worden getest of de verschillende technologieën op elkaar kunnen worden afgestemd en of ze kunnen samenwerken met elkaar. Iets wat nu nog te weinig kan, volgens één van de onderzoekers. 

De nieuwe technologieën kunnen gaan van alledaagse dingen, zoals het bedienen van verlichting, verwarming en zonneschermen via je stem, maar ook tot meer geavanceerde technologie voor in medische sectoren. Sensors in je matras kunnen bijvoorbeeld je slaap en hartslag meten, door je kleren door. Of sensors in de vloer en muren die kunnen meten of iemand gevallen is.

Proefpersonen kunnen er logeren

In het HomeLab moet alles gebruiksvriendelijk zijn. Daarom worden vrijwilligers ingeschakeld die de nieuwe snufjes uitproberen en testen. Als het nodig is, kunnen die zelfs blijven logeren. Het is de bedoeling dat alles getest wordt in zo realistisch mogelijke omstandigheden. Aan de hand van de bevindingen van de proefpersonen, kunnen de ontwikkelaars hun producten verbeteren.

Tijdens de opening werden verschillende voorbeelden gedemonstreerd van slimme technologieën. Zo zit in één van de kamers een radar verborgen die aan de hand van de manier van stappen en bewegen, kan detecteren of er zich een vreemde of een huisbewoner in de kamer bevindt. Bij een indringer kan er een alarm worden geactiveerd, bij een huisbewoner kan bijvoorbeeld de lievelingsmuziek van die bewoner automatisch worden afgespeeld. Mogelijkheden zat. 

Het HomeLab zelf kost ongeveer 1 miljoen euro en wordt gedeeltelijk gefinancierd door de overheid.

Meest gelezen