Khamenei: "Als de VS uit het kernakkoord stappen, doet Iran hetzelfde"

De hoogste gezagsdrager in Iran dreigt ermee om het moeizaam bereikte akkoord over het nucleaire programma op te zeggen als de VS dat ook doet. Dan zou Iran dus zonder buitenlandse controle aan een kernbom kunnen werken.

De voorbije weken is de Amerikaanse president Donald Trump een paar keer hard uitgevallen naar "het erg slechte akkoord" dat zijn voorganger Barack Obama en de andere grootmachten in 2015 met Iran hebben gesloten.

Onder meer in de Verenigde Naties viel Trump hard uit naar wat hij het terroristische regime in Teheran noemde en naar het akkoord dat volgens hem Iran er niet van zal weerhouden om kernwapens te ontwikkelen, want dat land houdt zich volgens hem toch niet aan dat akkoord.

Trump heeft - tegen zijn regering en zijn adviseurs in - ermee gedreigd om uit dat akkoord te stappen. Hij heeft dat nog niet effectief gedaan, maar de bal ligt nu in het Amerikaanse Congres, dat erg verdeeld is over de kwestie.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"'Iran aanvaardt geen chantage"

Volgens de andere partners in het akkoord - zowel Europa als Rusland en China - houdt het islamitische regime in Iran zich echter wel aan de bepalingen van het akkoord.

Op de staatstelevisie heeft grootayatollah Ali Khamenei nu de Europeanen bedankt voor hun uitspraken. Iran zal niet eenzijdig uit het akkoord stappen, zegt hij, maar als de Verenigde Staten dat wel doen, zullen wij "het verdrag verscheuren", dreigde hij. Khamenei is de "veli faqih" of juridisch hoogste leider van de islamitische republiek Iran, de hoogste politieke functie volgens de grondwet. Voor de president en de regering is het moeilijk om tegen hem in te gaan en dat gebeurt meestal ook niet.

Khamenei legt de bal dus opnieuw in het Amerikaanse kamp. Europa had dan wel gezegd dat het akkoord overeind bleef, ook zonder de VS, maar Iran dus niet. De gevolgen kunnen wel erg verreikend zijn: als Iran het akkoord opzegt, kan het dus internationale controle over zijn kerninstallaties weigeren en houdt niets het land tegen om een kernbom te ontwikkelen.

Het risico op een gelijkaardige crisis als met Noord-Korea is dan niet onwaarschijnlijk en volgens analisten zou de manier waarop president Trump omgaat met Iran er Noord-Korea van kunnen afhouden om een compromis te sluiten. Overigens wees Khamenei vandaag kritiek van de EU op de ontwikkeling van Iraanse raketten af als "chantage" en "bedreigingen waar zijn land niet aan zou toegeven".

Meest gelezen