Belga

Kindersterfte daalt met helft

Wereldwijd sterft bijna de helft minder kinderen, in vergelijking met het jaar 2000. Volgens een rapport van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, zorgt een betere gezondheidszorg tot een daling van 27.000 tot ruim 15.000 per dag. De grote uitdaging is nu om de verbeterde volksgezondheid ook door te laten dringen tot de verste uithoeken van de wereld.   

 

De sterfte van pasgeborenen tot één maand oud neemt wel weer toe, van 41 procent tot 46 procent van het aantal sterfgevallen onder kinderen. Volgens Unicef moeten daarom vooral zwangere vrouwen betere medische begeleiding krijgen. Ook is meer ondersteuning na de geboorte nodig, evenals voldoende zuiver water, basisgeneesmiddelen en vaccinaties.

"Kennis en technologie zijn er"

“Vijftig miljoen kinderen onder de vijf zijn sinds 2000 gered dankzij de gezamenlijke inspanningen van overheden en ontwikkelingspartners”,
zegt hoofd gezondheidszorg van Unicef Stefan Swartling Peterson.

“Deze vooruitgang blijft steken op de toenemende concentratie van kindersterfte rond de geboorte en de dagen erna. De kennis en technologie om deze sterfte te vermijden is er. Nu moeten we die naar de verste uithoeken zien te krijgen, waar die zo hard nodig is”, aldus Peterson.  

Zuid-Azië en zuidelijk Afrika

Op basis van de huidige trends zullen 2017 en 2030 nog zestig miljoen kinderen sterven voor hun  hun vijfde verjaardag, onder wie de helft
pasgeborenen. Driekwart van de pasgeborenen sterft in Zuid-Azië (39 procent), vooral India en Pakistan, en in het deel van Afrika ten zuiden van de Sahara (38 procent). Daarbij gaat het vooral om Nigeria, Ethiopië en de Democratische Republiek Congo. In die landen sterft zelfs één kind op 36 tijdens de eerste levensmaand.

Complicaties tijdens de zwangerschap of bij de geboorte waren vorig jaar nog de belangrijkste redenen voor het overlijden van baby's. Onder pasgeborenen zijn longontsteking en diarree de meest voorkomende dodelijke ziekten. Naast de 5,6 miljoen sterfgevallen onder kleine kinderen, zijn er ook nog elk jaar eens 2,6 miljoen doodgeborenen.

 

 

Meest gelezen