Les Inrockuptibles verontschuldigt zich voor Cantat, die vriendin vermoordde, op cover

Het Franse muziekblad Les Inrockuptibles heeft zich verontschuldigd voor het leed dat het veroorzaakt heeft door Bertrand Cantat op de cover te plaatsen. De zanger zat vier jaar in de gevangenis voor doodslag op zijn vriendin, de Franse actrice Marie Trintignant.

Bij een ruzie in juli 2003 in een hotelkamer in Vilnius, waar Trintignant voor filmopnames was, sloeg Cantat haar in een coma. Ze overleed enkele dagen later in een Frans ziekenhuis. In 2004 werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar, waarvan hij uiteindelijk vier jaar uitzat. Cantat werd in 2007 voorwaardelijk vrijgelaten en promoot momenteel een nieuw album.

Het feit dat hij net nu door Les Inrockuptibles op de cover geplaatst wordt, lokte op sociale media bij lezers heel wat verontwaardigde reacties uit. Het Franse magazine Elle antwoordde met een editoriaal dat als titel "In naam van Marie" kreeg. "Marie Trintignant stierf door de slagen van Bertrand Cantat. Vandaag is ze een symbool... haar gezicht is dat van alle vrouwelijke slachtoffers van geweld door mannen, het gezicht van de 123 vrouwen die gedood zijn door hun echtgenoot vorig jaar."

Les Inrockuptibles heeft gisteren in een brief aan zijn lezers gereageerd op de kritiek. Het blad geeft toe dat de timing van de cover, gepubliceerd op het moment dat het Weinstein-schandaal uitdijt, niet opportuun was. "Het leed dat de cover heeft veroorzaakt, heeft ons diep geraakt. Hem op de cover plaatsen was discutabel. We bieden onze excuses aan aan hen die we hiermee gekwetst hebben."

Bij Les Inrockuptibles is er ook een interne discussie over geweest. "De geschiedenis van Bertrand Cantat is sinds de jaren 80 een deel van die van Les Inrockuptibles. Noir Désir was een van de groepen die mee de identiteit van het blad bepaald hebben." Cantat was sinds 1983 de zanger van Noir Désir, een alternatieve rockband die vooral in Frankrijk veel succes had. Hij was een bekende figuur in Frankrijk en sprak zich ook vaak uit over politieke kwesties. In 2013 kreeg hij in het tijdschrift al voor de eerste keer opnieuw het woord. Toch begrijpt het blad dat het feit dat ze hem nu op de cover geplaatst hebben, een inschattingsfout was.

Meest gelezen