Loonbriefje Kamervoorzitter krimpt met een derde

Het Bestuurscomité van de Kamer, bestaande uit de drie
ondervoorzitters en twee bureauleden van de Kamer, heeft woensdag beslist om het salaris van de Kamervoorzitter te verminderen. De Kamervoorzitter verdient vanaf deze maand hetzelfde als de premier plus één euro.

Vandaag werd beslist om het loonbriefje van de Kamervoorzitter, met terugwerkende kracht tot het start van het nieuwe parlementaire jaar op 11 oktober, met een derde te verminderen. De beslissing ligt in de lijn van de aanbeveling van de werkgroep Politieke Vernieuwing van het parlement.

Siegfried Bracke (N-VA) verdient voortaan één euro meer dan de eerste minister. Dat komt neer op ongeveer 11.000 euro per maand of zo'n 4.700 euro netto minder per maand.

Volgens André Frédéric (PS), als ondervoorzitter van de Kamer lid van het bestuurscomité, "was deze evolutie absoluut noodzakelijk". Hij wees erop dat "het logisch is dat de sterkste schouders dergelijke lasten dragen". Het feit dat de Kamervoorzitter één symbolische euro meer verdient dat de premier moet de onafhankelijkheid van het parlement benadrukken. "Maar die onafhankelijkheid is geen 4.700 euro netto waard", besloot hij.

Meest gelezen