Marokkaanse minister voor Mensenrechten noemt homo's "afval"

De Marokkaanse minister voor Mensenrechten Mustapha Ramid heeft homo's "afval" genoemd. Het is niet de eerste keer dat Ramid dergelijke uitspraken doet. Lokale mensenrechtenorganisaties veroordelen zijn uitspraken en vragen een onderzoek wegens discriminatie.

De uitspraak dateert al van eind september, maar werd recent naar buiten gebracht door de lokale nieuwssite Le Site Info. Die publiceerde een filmpje waarin een geënerveerde Ramid te zien is die vragen krijgt van een journalist over homo's in Marokko.

"Waarom stel je mij vragen hierover? Dit is teveel", zegt de minister. Hij laat de journalist weten dat hij niet wil antwoorden op de vragen om het onderwerp "geen belangrijkheid te geven". Vervolgens wordt de camera weggeduwd, maar terwijl de minister weggaat, zegt hij nog: "kijk, we zijn hier in Marokko, als we hierover blijven praten, geven we het waarde. Ze zijn afval."

Hij gebruikt het Arabische woord "awsakh", een beledigende term die vertaald kan worden als  afval, vuil, rotzooi, enzomeer. Ramid, de voormalige minister van Justitie, heeft in het verleden al vaker controverse veroorzaakt met uitspraken over holebi's. Zo zei hij in 2015 dat homo's maar van geslacht moeten veranderen als ze geen problemen willen krijgen met het gerecht. Homoseksuele handelingen zijn in het land nog steeds strafbaar.

Lokale mensenrechtenverenigingen veroordelen de uitspraak van Ramid. Ze hebben een gezamenlijke brief gestuurd naar de premier, waarin de uitspraak "een flagrante inbreuk op de Marokkaanse grondwet" genoemd wordt. Ze vragen om een onderzoek naar de minister en roepen de premier en de koning op om de vrijheden van individuen en groepen te vrijwaren.

Meest gelezen