Adil El Arbi: “Ik ben beschaamd om man te zijn”

De Belgische succesregisseur Adil El Arbi is in Los Angeles en maakt het schandaal rond filmproducer Harvey Weinstein van nabij mee. Hij is geschokt en schreef zijn gedachten neer in deze opinietekst. Recht uit het hart.

Deze week stond ik in het beroemde Time Magazine. Hoewel ik het een eer vond, had ik het gevoel dat mensen rondom mij daar meer trots over waren dan ikzelf. Het blijft een bizar gevoel. Mocht het bij iemand anders gebeuren, dan zou ik het niet normaal en cool vinden, maar als het mij overkomt, vind ik het al minder speciaal. 

Soit, Next Generation Leader genoemd worden door zo'n gerenommeerd magazine, is zeker niets om beschaamd over te zijn. Bilall zou er ook bij moeten zijn, maar hij is al boven de 30. Op de cover van Time stond John Boyega, topacteur van Attack The Block en de nieuwe Star Wars. Ik ben trots dat ik met hem in het lijstje sta als Next Generation Leader. Maar die  foto stond op de editie die ik in Nederland vond. 

De editie van Time die in de VS circuleert heeft een ander soort “leader” op de cover.

Eén van de oude generatie. Iemand om zeer beschaamd over te zijn, namelijk Harvey Weinstein. Jammer dat net hij op de cover staat. Maar het is noodzakelijk, want mensen zoals hij moeten snel tot het verleden behoren. Het moet veranderen.

Het schandaal rond een van de machtigste mannen van Hollywood maakt me beschaamd als filmmaker, als nieuweling in Hollywood, maar vooral als man. Want hij is zeker niet de uitzondering en er zijn ontzettend veel mannen die zich zo gedragen. Dit zijn momenten waarop ik niet trots ben om een man te zijn.

Ik moet eerlijk toegeven dat als ik nieuws hoor over iets negatiefs, een misdaad, een massamoord, een verschrikkelijke daad, dat het toch wel in de overgrote meerderheid over mannen gaat. Dat is nu eenmaal een feit, mannen doen meestal de slechte daden in de wereld.

Zoek het maar op, proportioneel gezien zal je vinden dat de meeste moordenaars, verkrachters, psychopaten, gangsters, terroristen, dictators mannen zijn.


Er bestaan ook slechte vrouwen uiteraard en historische figuren zoals Elizabeth I van Engeland was ook geen vredelievende dame. Maar voor elke Elizabeth I heb je ontelbaar vele mannelijke, bloeddorstige leiders.

Je zou denken dat mannen doorheen de geschiedenis zo'n slechte reputatie hebben opgebouwd voor hun geslacht, dat ze zich de komende 10.000 jaar koest moeten houden en zich constant moeten verontschuldigen. Maar neen.

Je zou denken dat mannen zich de komende 10.000 jaar koest houden en zich constant verontschuldigen. Maar neen.

Als er iets is dat alle landen met elkaar verbindt, is het de drang van mannen om vrouwen te domineren, te onderdrukken en te misbruiken. Op alle mogelijke manieren. Psychologisch en fysiek.

Als man word ik zelden gevraagd om me te verantwoorden voor de wandaden van andere mannen. Ik heb daar niks mee te maken. Als moslim word ik wel gevraagd om uitleg te geven als er extremisten een aanslag plegen. Tenzij het in Somalië of Irak gebeurt, want dan zijn het andere moslims die sterven.

En vaak hoor je dat wij, moslims, te stil blijven bij een aanslag, dat wij ons niet laten horen. En ik maar denken dat we dat juist wél doen en roepen. Maar wij worden niet gehoord. 

Het paradoxale is dat ik nu, bij dit schandaal van Harvey Weinstein, het gevoel krijg dat mannen zich niet genoeg verzetten tegen dat gedrag. Ik heb het gevoel dat mannen te stil zijn. Waar zijn de betogingen, de kreten van mannen tegen monsters als hij?

Ik heb het gevoel dat mannen te stil zijn. Waar zijn de betogingen, de kreten van mannen tegen monsters als Weinstein?

Wij moeten als mannen zo'n gedrag tien keer harder aanklagen, want het is ons geslacht dat in de overgrote gevallen van seksueel misbruik en intimidatie de daders levert. Het is verschrikkelijk dat zoiets een gewoonte is geworden, dat het zo vaak gebeurt, en bij zoveel mannen. Wij mannen moeten zorgen voor een grondige mentaliteitswijziging bij ons geslacht. 

Ik was nog maar een jaar in Hollywood toen ik al hoorde dat een grote actrice enkel een rol ging krijgen als ze naar bed zou gaan met Weinstein. Iederéén die ik ontmoette in Hollywood sprak over hoe slecht deze mens was. Zelfs een taxichauffeur van Zaventem die soms voor hem werkte, vertelde mij hoe hij een bekende actrice betastte.

Ik wist er al van en was nog maar een nieuweling in deze wereld. Waarom lieten andere mannen dit gewoon gebeuren? Die vrouwen zijn iemands moeder, dochter, zus, vriendin, vrouw.

Hoe zouden wij mannen reageren als het met onze moeder, dochter, zus, vriendin of vrouw zou gebeuren? Als we als man zo'n gedrag zien, dan moeten we er alles aan doen om dat aan te vechten!

Hoe zouden wij mannen reageren als het met onze moeder, dochter, zus, vriendin of vrouw zou gebeuren? 

Men kan lachen over politieke correctheid, emancipatie, feminisme enzovoort ... Toch moeten we beseffen dat wij mannen eeuwig respect moeten hebben en tonen tegenover vrouwen en ervoor zorgen dat de volgende generatie van mannen geen macho-klootzakken worden, overal in de wereld.

Want dit is zeker: de mensheid kan zonder mannen bestaan, maar niet zonder vrouwen. Ze hoeven gewoon onze spermacellen in de diepvries te steken en we verliezen ons nut. Tijd om ons nut te bewijzen en vrouwen het respect te tonen dat ze eindelijk verdienen. 

--

VRT Nieuws wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Meest gelezen