"Een verhaal als uit een Bondfilm": oplichter tracht Richard Branson 5 miljoen dollar af te troggelen

Virgin-topman Richard Branson is het doelwit geworden van een merkwaardige poging tot oplichting. Een man die zich voordeed als de Britse minister van Defensie vroeg 5 miljoen dollar losgeld van de miljardair, om een gekidnapte Britse diplomaat vrij te krijgen. Een half jaar later werd een vriend 2 miljoen dollar afhandig gemaakt, door een oplichter die zich als Branson voordeed. Vermoedelijk gaat het om dezelfde dader.

"Dit verhaal klinkt alsof het uit een boek van John le Carré of een James Bond film komt, maar jammer genoeg is het allemaal waar", vertelde de oprichter van de Virgin Group in een blog. Branson schrijft dat hij zes maanden geleden gebeld heeft met een man die beweerde de Britse minister van Defensie Michael Fallon te zijn. De man vertelde Branson dat terroristen een Britse diplomaat hadden gekidnapt, en losgeld eisten voor zijn vrijlating.

De oplichter zei dat de Britse regering geen losgeld zou betalen, maar dat de diplomaat wel om "bijzonder gevoelige redenen" moest gered worden. Daarom deed de regering een beroep op een aantal Britse zakenlieden om een steentje bij te dragen. Concreet werd Branson gevraagd om 5 miljoen dollar te betalen. Die zou op de een of andere manier worden terugbetaald door de regering, verzekerde de man nog.

Branson voelde echter meteen dat er niets pluis was en besloot de Britse regering te contacteren. Die stelde dat minister Fallon niet met hem had gesproken, waarop de zakenman aangifte deed bij de politie. 

Orkaan Irma

Zes maanden later kwam Branson te weten dat een vriend, die hij beschrijft als een succesvolle Amerikaanse zakenman, was opgebeld door een oplichter die zich als hem had voorgedaan. De man, die een uiterst geloofwaardige imitatie van de Virgin-topman neerzette, loog dat hij dringend nood had aan een lening, om hulpverlening te voorzien op de Britse Maagdeneilanden na de doortocht van orkaan Irma. 

De beller vertelde verder dat Branson, die een klein eilandje bezit in de Maagdeneilanden, geen toegang had tot zijn bank in het Verenigd Koninkrijk. Zogezegd was hij er enkel in geslaagd om de zakenman in de VS te bereiken met behulp van een satelliettelefoon. De gulle Amerikaanse zakenman schonk de man daarop 2 miljoen euro, die meteen verdween, aldus Branson. 

Branson vermoedt dat dezelfde man die hem zes maand eerder had gebeld achter de oplichting van zijn vriend zit. Via zijn blog doet hij een oproep om meer informatie, zodat de oplichter geïdentificeerd kan worden.  

Meest gelezen