Videospeler inladen...

Peter Perceval over misbruik in cultuursector: "Ik heb gezwegen om mijn hachje te redden"

In navolging van de vrouwen en mannen die wereldwijd over seksueel misbruik getuigen met de hashtags #MeToo, #IHave of #NotMe, vertelt theatermaker Peter Perceval in "De wereld vandaag" op Radio 1 over wat hij in zijn sector heeft gezien.

Perceval getuigt niet alleen over wat hij zag en hoorde over intimidatie en misbruik van vrouwen in de entertainmentsector. Hij bekent ook schuld omdat hij niet eerder naar buiten kwam. "Ik ben in mijn hele carrière - en ik ben al 30 jaar actief in het entertainment - al ontelbare keren getuige geweest van het bekende typische mechanisme. Ontelbare keren heb ik gezien hoe het werkt. Ik ben een stille getuige, zeg maar een verstomde getuige geweest. Het verwondert mij allemaal niet. Het maakt me wel blij dat het nu een storm van verontwaardiging opwekt."

"Sinds de zaak-Weinstein aan het licht is gekomen, wordt er veel gepraat in het podiumwereldje. Ik weet zelf ook veel dingen. Zaken die in de wandelgangen al lang bekend zijn. Soms ben ik zelfs letterlijk ooggetuige geweest. Alles heeft met macht te maken. Niet met seks, of lust, enkel met macht. Sommige mannen verklaren het als:  "Ik doe dat vanuit mijn positie, en ik mag dat". De mensen daarrond zwijgen uit vrees voor hun job, omdat ze hun hachje willen redden. Ik ben daar ook schuldig aan geweest."

"Doe je bloes eens uit"

De film- en theaterwereld is extra gevoelig voor seksisme en misbruik, zegt Percval. "Alles gebeurt onder het goedkeurend oog van het systeem. Zo werkt het onvermijdelijk. Het is nu eenmaal zo dat een cameraman tijdens een auditie aan een actrice kan vragen: "Doe je blouse eens uit want ik wil zien of je tepels wel gelijk hangen".

"Op de set moet dat in zekere zin kunnen. Maar een producer die zijn kans waagt bij een actrice en dreigt haar carrière te blokkeren, dat gaat veel te ver. Maar ik vrees dat het heel vaak zo is gegaan. Het is allemaal heel tastbaar. Het zijn niet zomaar verhalen van paranoïde vrouwen. Ik ben al op vergaderingen geweest waar bepaalde mannen zeiden: "Die gaan we niet nemen want die moet ik niet". Waarom dan? De details werden achteraf duidelijk tussen pot en pint."

Onze zonen opvoeden

De commotie van de laatste week moet een oproep aan alle mannen zijn, vindt Perceval. "De meeste mannen zeggen: "Wat moeten wij daartegen beginnen?". Maar durf het dan maar eens te zeggen. En vooral, ik denk dat we onze zonen moeten opvoeden met het idee "dit is niet normaal". Laat dat duidelijk zijn. Ik denk dat we aan onze zonen openlijk moeten beginnen vertellen hoe het hoort. Het meest fundamentele probleem is dat mannen in een machoharnas worden opgevoed. Dat zou niet meer van 2017 mogen zijn."

"De afspraak"

In "De afspraak" hebben seksuologen Goedele Liekens en Wim Slabbinck zich vanavond eveneens over het debat rond de hashtags #MeToo, #IHave en #NotMe gebogen. Dat gesprek kan u herbekijken door de video bovenaan aan te klikken.

Meest gelezen