Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Portugese minister van Binnenlandse Zaken neemt ontslag na hevige bosbranden

De hevige bosbranden van de voorbije maanden beginnen nu ook politieke gevolgen te krijgen in Portugal. Minister van Binnenlandse Zaken Constança Urbano de Sousa is opgestapt en de oppositie schiet met scherp op de regering.

In haar ontslagbrief stelt minister de Sousa dat "ze na de branden van de voorbije dagen zowel politiek als persoonlijk niet meer voldeed om aan te blijven".

Het ontslag van de minister is echter niet voldoende voor de conservatieve oppositie. Die eist dat de socialistische "regering haar verantwoordelijkheid opneemt na rampen met meer dan 100 doden". De voorbije weken zijn 45 mensen omgekomen in hevige bosbranden in het noorden en het centrum van Portugal en over de grens in de Spaanse regio Galicia. Enkele maanden geleden zijn er 64 doden gevallen bij andere bosbranden in Portugal.

De duizenden militairen en brandweerlui krijgen nu stilaan de vuurhaarden onder controle, maar de kritiek op de aanpak van de regering in Lissabon is erg groot. De branden werden overigens aangewakkerd door de wind van de orkaan Ophelia, die Ierland en het westen van Groot-Brittannië heeft geteisterd.

Grote delen van het noorden van Portugal zijn verwoest door het vuur en 14 mensen zijn nog zwaargewond. Er zijn ook nog zeven vermisten. Het gaat om een van de zwaarste rampen in Portugal in de recente geschiedenis.

 

Meest gelezen