Regeringsvorming in Duitsland begonnen

Drie weken na de parlementsverkiezingen zijn in Duitsland de regeringsgesprekken begonnen. De CDU van kanselier Merkel en de zusterpartij CSU kwamen voor het eerst bijeen met de liberale FDP. Later op de dag zien de christen-democraten nog de Groenen. Het zijn de eerste verkennende gesprekken die moeten leiden tot echte coalitiegesprekken over de vorming van een Jamaïcacoalitie.  

Alleen maar lachende gezichten bij de vertegenwoordigers van de CDU, CSU en FDP wanneer ze de verzamelde pers toespreken. Een "goed en constructief" gesprek noemde de Peter Tauber, de secretaris-generaal van de CDU, de eerste ontmoeting. Een zelfde geluid was te horen bij vertegenwoordigers van CSU en FDP. 

Al is dit eerste bilaterale gesprek maar het begin van wat de Jamaïcacoalitie moet worden.  Zoals Nicola Beer van de FDP het zei: "Tussen Berlijn en Kingston ligt ruwweg 8500 kilometer." De naam van de coalitie verwijst naar zwart, geel, groen, de drie partijkleuren die ook in de vlag van Jamaïca terugkomen. De Groenen komen op dit moment op de koffie bij Merkel en co, vrijdag volgt dan een eerste bijeenkomst met alle betrokken partijen.

De gesprekken beloven allesbehalve gemakkelijk te verlopen. De CDU-CSU verloor fors in de parlementsverkiezingen waardoor Merkel onder druk staat om een rechtser beleid te voeren. Het wordt een moeilijke klus om dat te verzoenen met de standpunten van de twee kleinere partijen, zeker dan met die van de Groenen.  Migratiebeleid is een zware klip, maar ook belastingen en energie zijn discussiepunten.

De regering Merkel IV is dan ook niet voor morgen, Merkel zelf hoopt tegen Kerstmis rond te zijn, maar zeker is dat alles behalve.

 

Meest gelezen