Spaanse regering schrapt autonomie niet als Catalonië vervroegde verkiezingen uitschrijft

Morgen loopt het ultimatum af dat de Spaanse regering aan Catalonië had gesteld. In allerijl is er nu een nieuw voorstel, namelijk vervroegde verkiezingen in de regio Catalonië, maar Madrid wil nog wel duidelijkheid of de onafhankelijkheid nu is uitgeroepen of niet.

Volgens de Spaanse krant El País is de Spaanse premier Mariano Rajoy bereid om de uitvoering van artikel 155 van de grondwet op te schorten, als de Catalaanse overheid vervroegde verkiezingen voor het deelstaat­parlement zou uitschrijven. Concreet betekent dat dat Madrid de autonomie van Catalonië niet zal opschorten, zoals eerder gedreigd.

Wel wil de Spaanse regering ten laatste morgen horen van de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont of hij nu al dan niet de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. Puigdemont heeft daar al op geantwoord, maar volgens Madrid was dat antwoord te vaag.

Met het ultimatum morgen stijgt de spanning nu ten top. Waarnemers gaan ervan uit dat Puigdemont niet zal antwoorden of toch niet op de manier dat de Spaanse regering dat eist. Madrid zou dan de autonomie kunnen - maar niet moeten - opschorten en dat zou de eerste keer zijn sinds de terugkeer van de democratie in Spanje. Wellicht gaat dat tot grote protesten leiden in Catalonië en zou dat de crisis naar een hoogtepunt leiden.

Rajoy tegen Puigdemont

Het is niet de eerste keer dat de Spaanse premier Rajoy voorstelt om vervroegde verkiezingen in de deelstaat Catalonië te houden. Wellicht gaat hij er - gesterkt door de anti-onafhankelijkheidsbetogingen van de voorbije week - van uit dat de Catalaanse regering dan haar meerderheid verliest.

Vervroegde verkiezingen vragen ook voorbereiding en tijd winnen zou misschien beide partijen nu goed uitkomen, zeker nu de standpunten bijna niet te verzoenen zijn. Rajoy zit duidelijk in een veel sterkere positie, maar ook hij moet rekening houden met twee factoren. Zo leidt hij in Spanje een minderheidskabinet met gedoogsteun en is hij in Madrid afhankelijk van de steun van de oppositie. Nog belangrijker zijn de mogelijk negatieve gevolgen voor de economie van Spanje én Catalonië, die na een zware recessie eindelijk uit het dal aan het kruipen waren.

"Spanje heeft nu al illegaal Catalaanse autonomie ondergraven"

De Catalaanse minister van Buitenlandse Zaken Raul Romeva toonde zich tijdens een bezoek aan Brussel vandaag al erg strijdvaardig. Volgens hem moet de crisis opgelost worden door dialoog tussen de twee regeringen.

Romeva is niet onder de indruk van de dreiging van Madrid om de autonomie van Catalonië op te schorten. De Spaanse regering heeft op illegale manier nu al de autonomie uitgehold door de publieke financiën en de politie van Catalonië onder voogdij te stellen, zegt hij. Op die manier is de autonomie van Catalonië op slinkse wijze nu al uitgehold, aldus de minister.

Meest gelezen