Unieke crowdfunding voor archeologische opgraving in Wijtschate

Verkavelingsplannen in Wijtschate (Heuvelland) leiden tot een bijzonder project. Op de plek waar de huizen moeten komen, ligt namelijk een interessant Duits loopgravenstelsel uit de Eerste Wereldoorlog. Dat willen archeologen nu blootleggen en uitgebreid bestuderen. De centen voor die opgravingen moeten van het publiek komen, via crowdfunding, en net dàt is uniek. Om alles goed te kunnen doen, is 250.000 € nodig. Het initiatief is in handen van Duitse, Britse en Belgische historici, archeologen en experts.

Crowdfunding bleek de enige manier om het volledige verhaal van deze site te ontdekken.

Simon Verdegem, leidinggevend archeoloog

Van 10€ tot 920€ of meer

De archeologen doen dus een beroep op ons allemaal, en hoe meer iemand geeft, hoe meer hij of zij ervoor terugkrijgt. Grotere giften geven het recht om een dag of zelfs een week te gaan meegraven, op zoek naar restanten van een uniek stuk slagveld. Want Wijtschate, dat van vroeg in de oorlog in Duitse handen was, is een uniek stuk front. Het lag op 80 meter hoogte en er was een goed zicht op Ieper, de stad die de Duitsers wilden innemen.  Vandaar dat dit project ook de naam Höhe80 - Whitesheet 2018 kreeg (Whitesheet was de naam die de Britten gaven aan Wijtschate). Bij proefopgravingen in 2015 bleek er nog een schat aan informatie in de grond te steken.

Deze unieke site verdient een gedetailleerde studie voor het te laat is. We zijn dit verplicht aan de toekomstige generaties.

Peter Doyle, historicus London South Bank University
Bij proefopgravingen in 2015 werd ontdekt dat er in Wijtschate een schat aan informatie onder de grond steekt.

Een fort als Wijtschate was uniek

Waarom al die moeite doen voor net die plek in Wijtschate? Dat komt omdat de ondergrondse Duitse versterking daar na de oorlog bijna niet aangeroerd is. En omdat er op die plek een echt Duits fort is gemaakt. Uniek was de combinatie van natuurlijke elementen en ruïnes van hoevegebouwen met loopgraven en tunnels, een echt ‘loopgravenfort’. ‘Het terrein bleef onaangeroerd sinds het einde van de oorlog,' zegt Peter Doyle, historicus aan de London South Bank University. ‘Deze unieke site verdient een gedetailleerde studie voor het te laat is. We zijn dit verplicht aan de toekomstige generaties.' Ook de Duitse en Britse lichamen die er nog begraven liggen, verdienen een echte begrafenis.

Meer info: www.hill80.com en op de crowdfundingpagina.

Meest gelezen