Van Celie Dehaene tot Lesley-Ann Poppe: deze BV's gingen Johny Voners voor met eigen kookboek

Wie wil eten als Johny Voners kan volgend jaar "Dagschotels" in huis halen, het eerste kookboek van de Vlaamse acteur. Hij is lang niet de eerste bekende Vlaming die geen (professionele) kok is die zo'n boek op de markt brengt. Een bloemlezing.

1. Celie Dehaene

In 2005 komt Celie Dehaene op de proppen met "Koken met Celie", een kookboek waarin de echtgenote van oud-premier Jean-Luc Dehaene (CD&V) "verhalen en recepten uit de keuken van de familie Dehaene" neerschrijft. De voormalige first lady van België geeft niet alleen kooktips, maar vertelt ook over culinaire belevenissen thuis en tijdens tal van buitenlandse reizen.

2. Peter Van Asbroeck

Ook Peter Van Asbroeck waagt zich al eens aan een kookboek. Een eerste keer doet hij dat in 2002 met "Tussen Peter & pan", een kookboek waarmee hij zich naar eigen zeggen tot keukenklunzen richt. In 2004 slaan hij en Piet Huysentruyt de handen ineen voor "Megamakkelijk koken met Peter". Vier jaar later volgt "Peter kookt" waarin de acteur onder meer "manvriendelijke recepten" meegeeft.

3. De madammen

In 2010 presenteren Anja Daems, Cathérine Vandoorne en (toen nog) Ilse Van Hoecke niet enkel "De madammen" op Radio 2, ze maken ook een kookboek. In "Koken, een feest! Lekker gezond feesten" geven ze tips om een feestelijk etentje een speciale toets te geven.

4. Nathalie Meskens

Nathalie Meskens heeft niet 1, maar 3 kookboeken op haar naam staan. In 2012 maakt de actrice en presentator samen met haar toenmalige echtgenoot Jeroen Van Dyck "So good, not normal", een kookboek waarin ze hun ervaring met de Thaise keuken delen. Hun eersteling is goed voor de prijs voor beste Aziatische kookboek op de Gourmand World Cookbooks Awards. Een jaar later komen ze met het vervolg "2 good, not normal" op de proppen.

Momenteel ligt het derde kookboek van Meskens in de winkel. In "Plan boost" geeft ze het "geheim" van haar gezonde en energieke uitstraling prijs met "recepten die haar leven veranderden".

5. Koen Crucke

Koen Crucke tovert begin deze eeuw heel wat kookboeken uit zijn hoed. In 2001 verschijnt "33 kilo later" waarin hij zijn relaas van zijn gevecht tegen de kilo's neerschrijft. Datzelfde jaar brengt hij "Koen Crucke en de kookkids" uit waarin hij kinderen de geheimen van de keuken bijbrengt.

In 2002 verschijnt "De kilo's onder controle", het "logische vervolg" op "33 kilo later". Twee jaar later zoekt hij verre oorden op voor "Koen Crucke eet vreemd", een reeks kookboeken waarin hij de Griekse, de Italiaanse en de Spaanse keuken onder de loep neemt.

6. Sven Ornelis

In maart 2015 zet Sven Ornelis zijn eerste stappen in de wereld van de kookboeken met "De would-be chef". Daarin toont de radiopresentator hoe hij simpele gerechten met enkele eenvoudige ingrepen indrukwekkende allures geeft. Een jaar later brengt hij het vervolg uit.

7. Véronique Leysen

Na 2 breiboeken komt Véronique Leysen deze maand met haar eerste kookboek naar buiten. In "Véro's brunch kookboek" verzamelt de voormalige Ketnet-wrapper de favoriete ontbijt- en lunchrecepten uit haar twee koffiebars.

8. Hanne Troonbeeckx

In juni van dit jaar is het de beurt aan Hanne Troonbeeckx om zich als foodie te uiten. Samen met de diëtisten van Lignavita stelt de voormalige omroeper van VTM "Geniet je slank" voor, een kookboek waarmee ze mensen een gezond voedingspatroon wil bijbrengen.

9. Hilde Vautmans

In een poging de fruittelers in Haspengouw een hart onder de riem te steken, presenteert Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) eind deze week "Appelen & peren". In dat kookboek schrijft ze tal van fruitrecepten van bekende Vlamingen neer.

10. Lesley-Ann Poppe

5 jaar geleden springt ook Lesley-Ann Poppe op de kookboekenwagen. Onder het motto "eet je mooi" publiceert het mediafenomeen "Beauty food". Daarin heeft ze het over "inwendige cosmetica" of voedingsstoffen en gerechten die het uiterlijk een handje helpen. Begin 2013 volgt "Beauty food 2".

Meest gelezen