Vlaamse wetenschappers tonen aan: suiker is een bondgenoot van kankercellen

Suiker doet kankercellen groeien en maakt kanker agressiever. Dat hebben Vlaamse wetenschappers na 9 jaar onderzoek aangetoond. Hun bevindingen zijn verschenen in het gezaghebbende tijdschrift Nature Communications, en roepen de vraag op of kankerpatiënten suiker nu maar beter zouden vermijden.  Maar anderzijds beklemtonen verschillende kankerspecialisten dat het veel te voorbarig is om suiker te bannen. 

Het onderzoek is een samenwerkingsverband tussen wetenschappers van de KU Leuven, de Vrije Universiteit Brussel en Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. Een van die wetenschappers, professor Johan Thevelein - celbioloog aan de KU Leuven - legt in het Radio 1-programma de Ochtend uit wat ze precies ontdekt hebben: "We wisten al langer dat kankercellen suiker veel sneller afbreken dan gezonde cellen. We wisten alleen nog niet of dit proces gewoon een gevolg was van kanker, dan wel of het kanker in stand hield en versterkte. Wij hebben ontdekt dat het snelle afbraakproces kankercellen aanzet om zich sneller te vermenigvuldigen, waardoor de kanker inderdaad agressiever wordt en de kans op uitzaaiingen toeneemt."

We wisten al langer dat kankercellen suiker veel sneller afbreken dan gezonde cellen. Nu weten we  ook dat ze zich zo sneller vermenigvuldigen

Professor Johan Thevelein, celbioloog KU Leuven

Het onderzoek heeft dus aangetoond dat suiker de ontwikkeling van kanker stimuleert. Wat het niet heeft aangetoond, is dat suiker kanker zou veroorzaken. "Ons onderzoek doet daar geen uitspraak over," beklemtoont professor Thevelein. "Gezonde cellen weten trouwens perfect hoe ze met suikers moeten omgaan. Ze hebben een controlemechanisme dat de suikers metaboliseert, omzet in voor het lichaam bruikbare stoffen. Bij kankercellen is dat controlemechanisme verstoord. Hoe dat komt, moet nog verder onderzocht worden."  

Melkzuur

Als suiker kanker bevordert, zouden kankerpatiënten dan niet beter van suiker afblijven? Professor Thevelein is alvast voor het idee gewonnen. "We weten dat kankercellen suiker omzetten in melkzuur en dat melkzuur bij alle soorten kanker een rol speelt. Kankerpatiënten zouden dus inderdaad beter een suikervrij of suikerarm dieet volgen. Wat overigens niet betekent dat ze alle suikerhoudende voedingswaren moeten vermijden. Aardappelen bijvoorbeeld bevatten ook suikers, maar traagwerkende. En die zijn minder schadelijk. Ik raad kankerpatiënten in ieder geval aan om met hun dokter over hun voeding te praten."     

Voor kankerpatiënten is het belangrijk dat ze niet ondervoed geraken. En suiker is nu eenmaal een voedzame stof

Dokter Mathijs Goossens, Stichting tegen Kanker

Over dat laatste is dokter Mathijs Goossens van de Stichting tegen Kanker het eens. "Als je door je ziekte je voedingsgewoonten moet aanpassen, is het inderdaad raadzaam daarover te praten met de oncoloog of diëtist. Maar om suiker nu meteen te veroordelen: daarvoor is het veel te vroeg. We mogen niet vergeten dat het onderzoek is uitgevoerd op kankercelculturen in het laboratorium. Dat suiker ook in het lichaam kankercellen zou beïnvloeden, is dus niet bewezen.  Voor kankerpatiënten is het belangrijk dat ze niet ondervoed geraken. En suiker is nu eenmaal een voedzame stof die ook makkelijk via de aders kan worden toegediend. We raden kankerpatiënten dan ook ten stelligste af zonder advies suiker te bannen."

Meest gelezen